Lawatan tapak CES 2022

Pameran Elektronik Pengguna (CES) tahunan, yang dimiliki dan dihasilkan oleh Persatuan Teknologi Pengguna (CTA), berlangsung dari 5 hingga 7 Januari tahun ini. Persidangan tahun ini mewakili kemunculan semula yang penting bagi salah satu yang paling berpengaruh di dunia dalam industri teknologi, kerana ini adalah kali pertama dalam dua tahun acara itu meninggalkan tempat digital dan kembali ke Las Vegas, Nevada, untuk melakukannya sendiri.

Oleh kerana wabak pneumonia mahkota baru, CES tahun lalu diadakan sepenuhnya dalam talian. Varian Omicron melonjak semasa fasa persiapan CES 2022, dengan kontroversi berterusan mengenai sama ada ia harus kekal dalam bentuk dalam talian,   Sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) CTA, Gary Shapiro menyatakan keyakinan dan keazaman untuk membawa kembali acara itu secara peribadi.

Hasilnya ialah banyak syarikat menarik diri dari kehadiran, termasuk T-Mobile, Google, Amazon, Meta, Twitter, Pinterest   Dan syarikat besar seperti General Motors. Jumlah peserta juga menurun dari 171,268 pada tahun 2020 kepada hanya 45,000Tahun iniNamun, berkat gabungan ruang pameran digital dan fizikal, masih banyak orang yang dapat menikmati pelbagai teknologi sejuk yang ditawarkan oleh CES dari keselesaan rumah mereka.

Tahun ini saya berpeluang mewakili Pandali pada acara itu sendiri. Walaupun terdapat ruang pameran yang besar, tempat itu jelas kosong kerana kehadiran terhad kepada organisasi teknikal dan berita. Acara ini juga dipendekkan sehari kerana masalah kesihatan awam.

Pempamer yang dipilih untuk mengambil bahagian tetap tampil dengan kaki terbaik untuk mempamerkan konsep dan reka bentuk terkini mereka. Sorotan pameran, dari teknologi automotif dan elektronik rumah hingga hiburan dan penjagaan kesihatan, menunjukkan bahawa gaya hidup tidak dapat dipisahkan dari perkembangan teknologi dalam jangka masa panjang.

BMW, misalnya, melancarkan kereta perubahan warna pertamanya-& nbsp-di Pameran Elektronik Pengguna 2022; IX Bunga-  . Gerai itu dipamerkan di luar bilik pameran utama di Pusat Konvensyen Las Vegas (LVCC). Saya tidak tahu apa yang akan berlaku, dan setelah melihat sekilas kereta pada waktu makan tengah hari dan mengantuk di bawah sinar matahari, saya menyaksikannya berubah menjadi warna yang sama sekali berbeza.

BMW menukar warna   Ix Flow dipamerkan di CES 2022 (Kredit Foto: The Verge)

Ternyata saya tidak membayangkan apa-apa. Dengan menggunakan teknologi dakwat elektronik yang popular di e-pembaca seperti Amazon Kindle, syarikat itu mengubah warna kereta antara hitam, putih dan kelabu dengan memanipulasi medan elektrik untuk memindahkan pigmen putih bermuatan negatif dan pigmen hitam bermuatan positif dalam mikrokapsul luaran kereta.

Dari konsep kereta yang dipamerkan, VISION-S 02 baru Sony adalah salah satu yang paling menarik. Kenderaan elektrik jenis SUV ini adalah prototaip empat tempat duduk Sony & nbsp di CES 2020; Prototaip kedua yang dibawa kepada penonton CES selepas Vision-S01 memukau orang ramai. Syarikat itu juga mengumumkan pelancaran cawangan baru mereka, “Sony Mobile,” sebagai langkah pertama untuk memasuki pasaran kereta elektrik secara rasmi pada musim bunga 2022. Sony sudah pasti menunjukkan keupayaannya untuk membuat kejutan kali ini dan antara lain memutuskan untuk menjemput pelakon Tom Holland secara rahsia untuk menghadiri sidang media sebelum pembukaan.

VISION-S02 Sony (kiri) dan VISION-S01 (kanan).   (Kredit gambar: Sony)

Sama seperti Sony, Hisense juga menempati ruang pameran yang besar di dewan tengah. Kawasan ini digunakan terutamanya untuk mempamerkan barisan produknya yang berkualiti, termasuk TV laser, projektor, bar bunyi dan barisan ULED baru. Tujuan mempamerkan produk juga melampaui hiburan dan memasuki aplikasi pendidikan dan perubatan.

Dewan Barat LVCC sama menariknya kerana kami melihat lebih banyak aplikasi robotik di persekitaran rumah   Dan di tempat lain. Sebagai contoh, syarikat robotik yang berpusat di China membawa teknologi kecerdasan buatan dan lidar ke dalam peta 3D sistem vakum super robot S7 MaxV terbarunya untuk pembersihan autonomi berketepatan tinggi.

Sementara itu, Doosan yang berpusat di Korea Selatan menarik perhatian dengan robot kolaborasi drum. Berfokus pada teknologi pengeluaran dan penggunaan hidrogen, gerai ini menyoroti aplikasi seperti kuasa mesra alam drone dan pemuat elektrik. Di seberang dewan, Hyundai Heavy Industries menunjukkan visinya untuk mobiliti maritim pintar dan tapak pembinaan autonomi sepenuhnya melalui pengkomersialan robot pintar.

Walau bagaimanapun, salah satu trend yang paling penting dalam CES 2022 adalah pelaksanaan teknologi realiti hibrid/maya yang membina pengalaman meta-kosmik. Gerai Rakuten Data Communications merangkumi dewan konsert maya di mana para hadirin dapat mengambil bahagian dalam konsert VR interaktif dan ruang runcit meta-kosmik anak syarikatnya Caliverse, yang kedua-duanya menggunakan alat dengar VR.

Syarikat Komunikasi Data Lotte di CES 2022 (sumber gambar: Pandaily)

Pengalaman meta-kosmik di gerai Hyundai Motor lebih mendalam, dengan para hadirin memasuki ruang yang terpisah untuk berinteraksi dengan rakan maya mereka setelah menghasilkan avatar di pintu masuk. Walaupun prosesnya jauh dari lancar, kekayaan elemen interaktif pasti dapat mendorong para peserta untuk memikirkan kemungkinan dan batasan dunia nyata dan maya.

Lihat juga:Permulaan lidar yang dihasilkan secara besar-besaran: Temu ramah dengan Ketua Pegawai Eksekutif Teknologi Hesai di CES 2022

CES merancang untuk kembali sepenuhnya ke Las Vegas dari 5 hingga 8 Januari 2023, kerana kami menunggu lebih banyak idea baru dan menarik untuk diilhamkan. Pada masa itu, nampaknya tidak mustahil bahawa beberapa contoh paling gila dari edisi tahun ini dapat memasuki kehidupan kita.