Kumpulan pertama NEV pertukaran bateri JD Logistics mula beroperasi

Pada 15 Ogos, JD Logistics mengumumkan bahawa sebagai syarikat logistik China pertama yang melabur dalam kenderaan elektrik yang boleh ditukar bateri secara besar-besaran,Ia telah melabur dalam kumpulan pertama kenderaan tenaga baru yang ditukar bateri (NEV).

JD Logistics telah menyediakan kenderaan elektrik yang boleh ditukar bateri di seluruh China, dan dijangka melancarkan 1,000 trak ringan yang boleh ditukar bateri pada akhir 2022. Menurut anggaran, melalui penyelesaian penggantian bateri keseluruhan NEV, JD Logistics dapat meningkatkan nisbah penyimpanan tenaga dan penggunaan elektrik di taman logistik lebih dari 25%, mengurangkan pemilikan kenderaan lebih dari 20%, meningkatkan lagi pengurangan pelepasan karbon basikal lebih dari 15%, dan meningkatkan kadar pengurangan pelepasan karbon komprehensif Lebih daripada 35%.

(Sumber: JD Logistics)

Model penggantian bateri dikembangkan bersama oleh JD Logistics dan Xinlu Automobile Service Co., Ltd., syarikat kenderaan logistik pengedaran bandar domestik pertama.

Kumpulan kenderaan logistik pengedaran bandar ini menggunakan pek bateri standard yang biasa digunakan untuk semua kategori kenderaan. Pek bateri ini dapat ditingkatkan menjadi sumber tenaga yang lebih bersih pada bila-bila masa, dan modul bateri mereka juga dapat digunakan sepenuhnya secara bertahap untuk memaksimumkan nilai penjimatan tenaga bateri dan pengurangan pelepasan. Di samping itu, pembinaan kabinet pertukaran bateri mudah alih yang menyokong tidak perlu mengubah grid kuasa. Ia dapat dengan cepat digunakan dan disesuaikan secara fleksibel di taman logistik mengikut senario operasi, dan dapat dihubungkan dengan sistem tenaga yang diedarkan di taman untuk mengurangkan lagi pelepasan karbon secara keseluruhan.

Lihat juga:Kumpulan pertama kenderaan sanitasi tenaga hidrogen di Guangzhou mula beroperasi

Melalui peningkatan dan transformasi kenderaan logistik, JD Logistics dapat mengurangkan lagi pelepasan karbon dalam proses logistik dan pengangkutan, dan bekerjasama dengan rakan tenaga hulu dan hilir untuk mencapai penyelesaian penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan bersepadu “taman + pengangkutan + penggunaan eselon”, dan mempercepat zon hijau dan Proses pengangkutan hijau.

Di samping itu, menukar mod bateri dengan ketara mengurangkan masa bekalan NEVS. Untuk masa operasi yang sama, van 4.2 meter memerlukan 3 jam untuk dicas sepenuhnya, sementara dengan menukar mod bateri, kenderaan tenaga baru dengan spesifikasi yang sama hanya memerlukan 5 minit. Walaupun meningkatkan kecekapan pengangkutan armada, model ini dapat mengoptimumkan struktur armada dan mengurangkan kos operasi dengan berkesan.