Kuaishou menyesuaikan rancangan faedah pekerja untuk mencapai keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik

Platform video pendek China Kuaishou mengumumkan pada hari KhamisPelarasan faedah pekerjaMelalui surat dalaman. Firma itu menyatakan bahawa pihaknya berharap melalui penyesuaian ini, pekerja akan dapat menyeimbangkan pekerjaan dan keluarga dengan lebih baik, dan menyelesaikan cabaran semasa dengan lebih fleksibel.

Pelarasan ini terutamanya melibatkan aspek berikut. Mulai Februari tahun depan, subsidi sewa hanya dapat diterima oleh pekerja biasa dengan pengalaman kerja kurang dari 3 tahun. Di samping itu, Kuaishou akan membatalkan teh petang percuma dan makanan percuma. Rancangan pemeriksaan perubatan percuma untuk ibu bapa pekerja dan nota cuti untuk ibu bapa yang menemani pekerja telah diperkenalkan. Menambah hadiah wang tunai untuk pekerja wanita dengan anak-anak, dari 1,000 yuan hingga 3,000 yuan ($157-471).

Baru-baru ini, beberapa pekerja Kuaishou menyiarkan mesej di laman rangkaian sosial profesional China Maimai bahawa syarikat itu mula memujuk pekerja bergaji rendah untuk meletak jawatan pada bulan Disember. Namun, Kuaishou tidak memberi respons kepada pemberi maklumat. Sebelum ini, syarikat Internet China seperti Alibaba dan iQiyi telah memberhentikan pekerja secara besar-besaran. Persekitaran pasaran yang sukar dalam industri Internet tahun ini telah memaksa banyak syarikat untuk mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan melalui pemberhentian pekerja.

Lihat juga:Kuaishou memuat naik 30% pemberhentian baru-baru ini