Kuaishou menubuhkan jabatan perniagaan korporat

Platform streaming dan perkongsian video pendek China Kuaishou diumumkan pada 3 OgosPelancaran jenama StreamLake akan diadakan di Beijing pada 10 Ogos, Produk dan penyelesaian AI audio dan video untuk pelbagai industri akan dilancarkan di sini, menandakan kemasukan rasmi firma itu ke bidang berorientasikan perusahaan.

Kuaishou juga mengumumkan bahawa Ketua Pegawai Teknologi Chen Dingjia, Naib Presiden Kanan dan Ketua Perniagaan Liuhu Yu Bing, dan Ketua Teknologi AI Wang Zhongyuan akan memberikan ucaptama pada acara pelancaran. Mereka akan mendedahkan jenama dan produk StreamLake untuk pertama kalinya, menganalisis trend pengembangan teknologi AI audio dan video, dan membantu industri meningkatkan dan menjadi lebih pintar.

Menurut banyak laporan media China, Kuaishou baru-baru ini menubuhkan sebuah jabatan perniagaan bebas yang disebut “Streamlake” untuk bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pengembangan perniagaan berkaitan syarikat. Yu Bing, ketua perniagaan baru, melaporkan kepada CTO Kuaishou Chen Dingjia.

Di samping itu, pada 29 Julai, Kuaishou mengadakan Persidangan Pencipta Fotosintesis 2022, mengumumkan peningkatan komprehensif rancangan sokongan pencipta kandungan, dan melaburkan puluhan bilion wang tunai dan lalu lintas web sepanjang tahun untuk membantu pencipta berkembang. Data rasmi menunjukkan bahawa pada suku pertama 2022, pengguna aktif harian Kuaishou mencapai 346 juta dan pengguna aktif bulanan mencapai 598 juta, kedua-duanya mencapai tahap tertinggi, dan jumlah lalu lintas mencapai pertumbuhan pesat 50% tahun ke tahun.

Lihat juga:Kuaishou akan melancarkan ujian Alpha Pencipta Aplikasi

Banyak syarikat China telah melancarkan bahagian korporat. Antaranya, Xiaomi telah mengeluarkan rancangan yang relevan pada Januari 2021. Bai Peng, naib presiden jabatan Xiaomi B-to-B, mendedahkan bahawa jabatan itu terbahagi kepada dua bahagian: peralatan yang disesuaikan dan ekologi pintar. Segmen peranti termasuk telefon bimbit, televisyen, pembesar suara dan tablet. Ekologi pintar akan memberikan penyelesaian untuk lima industri utama termasuk kediaman, hotel, pangsapuri, pejabat, dan penjagaan warga tua.

Menurut Bai Peng, dari Januari hingga Oktober 2021, peralatan yang disesuaikan, sebagai segmen terbesar perniagaan Xiaomi B-to-B, telah melayani lebih dari 15 industri dan menjual lebih dari 1 juta unit. Dari segi perniagaan ekologi pintar, 75% syarikat harta tanah “TOP3” mempunyai kerjasama dengan Xiaomi. Operasi kini meliputi 15 bandar di China.