Kuaishou melancarkan platform pengambilan kolar biru: pengambilan cepat

Kuaishou, komuniti kandungan domestik terkemuka, dilancarkan baru-baru iniFungsi pengambilan langsung di platformnya yang disebut Kuaizhao Gong.

Tidak seperti perekrut tradisional, model pengambilan pekerja ini tidak memerlukan pengguna menghantar resume untuk menyelesaikan permohonan pekerjaan. Sebaliknya, semua yang perlu mereka lakukan adalah meninggalkan maklumat hubungan mereka. Operasi yang dipermudahkan ini lebih sesuai untuk pekerja kolar biru yang mencari peluang sebanyak mungkin.

Menurut orang dalam syarikat, pengambilan siaran langsung adalah penerokaan sistem siaran langsungnya, terutama kerana Kuaishou mempunyai sebilangan besar pengguna kerah biru, yang dapat memberikan penawaran dan permintaan yang mencukupi. Menggabungkan hubungan kepercayaan dan interaksi sebenar antara pengguna dan siaran langsung, kadar penukaran model ini dari penghantaran pekerjaan ke kemasukan yang berjaya jauh lebih tinggi daripada yang dijangkakan.

Data terkini menunjukkan bahawa populasi pekerja kolar biru di industri sekunder dan tersier di China adalah sekitar 426 juta. Berbanding dengan 180 juta pekerja kolar putih dan 12.4 juta pekerja kolar emas, populasi pekerja kolar biru jauh lebih besar.

Lihat juga:Migu, Tencent, Kuaishou memenangi hak penyiaran Sukan Olimpik Musim Sejuk

Bagi perekrut seperti perusahaan dan perantara buruh, selagi mereka mencari “pengambilan cepat” di Kuaishou dan menyerahkan maklumat yang diperlukan, seperti lesen perniagaan mereka, lesen perkhidmatan sumber manusia dan maklumat lain, mereka boleh menjadi pengguna platform baru yang disahkan. Oleh kerana selepas Festival Musim Bunga, orang sering mencari pekerjaan untuk tempoh masa dan syarikat merekrut, sama ada Kaishou akan mempunyai lebih banyak tindakan dalam bidang ini adalah kontroversi.