Kuaikan menerima pembiayaan AS $240 juta, menetapkan rekod pusingan tunggal dalam industri komik

Pada 23 Ogos, Kuaikan, platform komik domestik terbesar, mengumumkan penyelesaian transaksi pembiayaan AS $240 juta. Pelabur termasuk CCB International, Yidian, Tencent, Coatue, Tiantu Capital, dll. Ini adalah pusingan pembiayaan tunggal terbesar syarikat setakat ini, dan sekali lagi menetapkan rekod untuk jumlah pembiayaan dalam industri komik.

Sementara itu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Quickcase Annie Chen mengeluarkan data pengguna terbaru untuk aplikasi tersebut dalam e-mel dalaman. Platform ini kini mempunyai lebih daripada 340 juta pengguna, 90% -94% daripadanya berasal dari Generasi Z, dan hampir 50 juta pengguna aktif bulanan, yang merupakan rekod tertinggi.

Dengan selesainya pusingan pembiayaan ini, syarikat telah melancarkan rancangan “Double Ten Billion” untuk menyokong pembuatan kandungan. Sebagai sebahagian daripada inisiatif itu, syarikat itu akan melabur 1 bilion yuan ($154 juta) selama tiga tahun akan datang untuk menyokong perniagaan komik asli dan akan melabur 1 bilion lagi untuk menghasilkan siri komik dengan pelbagai rakan kongsi. Pada masa yang sama, ia juga bertujuan untuk menyediakan penyelesaian untuk melatih pengguna komuniti dan membantu mereka menjadi pencipta matang.

Kuaikan ditubuhkan pada tahun 2014 dan merupakan platform komik peringkat teratas di China. Pengguna aktifnya melebihi thesum, yang berada di kedudukan kedua hingga keenam di pasaran, dengan pangsa pasar lebih dari 50%. Perniagaan komiknya telah mencapai keuntungan, dengan jumlah pendapatan mengekalkan kadar pertumbuhan tahunan lebih dari 50%.

Pada 5 Ogos tahun ini, “Quick Kan Manhua” secara rasmi ditingkatkan menjadi “Quick Kan”, dan pejabat itu juga mengumumkan penciptaan komuniti” Super New Generation Z”. Golongan ini merujuk kepada generasi yang lahir selepas tahun 2000 dan lebih kecil daripada Generasi Z yang bukan sahaja gembira menikmati produk sedia ada tetapi juga mencipta.

Lihat juga:Tencent melabur dalam Aplikasi Komik Cina