Kilang Tesla Shanghai menyambung semula pengeluaran sepenuhnya

Menurut laporan pada IsninJurnal perniagaan China, Tesla China mengatakan bahawa ia telah menghasilkan lebih dari 40,000 kenderaan sejak Gigafactory Shanghai kembali beroperasi, dan penggunaan kapasiti kembali ke 100%.

MenurutSTCN, Kilang Shanghai besar Tesla, Kilang Kawasan Baru Kereta Penumpang SAIC Lingang dan pembuat kenderaan lain telah meneruskan pengeluaran dua shift, dan kapasiti pengeluaran telah ditingkatkan lagi. Pada masa yang sama, didorong oleh OEM utama, rantaian industri automotif yang pernah stagnan juga pulih. “Bukan hanya pelanggan yang cemas, tetapi kami juga cemas. Seluruh syarikat sedang terburu-buru,” kata ketua pembekal alat ganti kenderaan dengan kilang di Shanghai.

Untuk membantu syarikat terkemuka seperti Tesla menyelesaikan kesulitan yang dihadapi dalam penyambungan semula kerja dan pengeluaran, pemerintah Shanghai telah mengadakan beberapa pertemuan khas, dan Kawasan Baru Lingang juga telah menubuhkan kumpulan kerja bersama dengan Tesla untuk mengkoordinasikan semua kekuatan. Mengadopsi “satu kebijakan untuk setiap perusahaan” untuk mengkoordinasikan semua pihak untuk memastikan bahawa perusahaan menyambung semula kerja dan pengeluaran dengan cekap.

Lihat juga:Tesla dikhabarkan akan mengambil bahagian dalam langganan IPO Tianqi Lithium

Tesla mempunyai beratus-ratus pembekal di seluruh China, serta banyak rantaian bekalan di luar negara. Jabatan yang berkaitan mempromosikan dan mempromosikan bekalan komponen utama dan logistik pergudangan, dan bekerjasama dengan Tesla untuk menyambung semula kerja dan pengeluaran dalam rantaian industri.

Menurut data penjualan kenderaan yang dikeluarkan oleh China Passenger Car Association pada 9 Jun, Tesla mempunyai sejumlah 32.165 kenderaan borong pada bulan Mei, di mana 22.340 dieksport, dan laju penyambungan semula pekerjaan dan produksi telah dipercepat. Dari Januari hingga Mei 2022, Tesla telah menghantar 215,851 kenderaan secara kumulatif, peningkatan dari tahun ke tahun lebih daripada 50%.

Menurut China Passenger Vehicle Association, dari Januari hingga April tahun ini, jumlah penjualan pasaran kenderaan penumpang tenaga baru global adalah 2.56 juta, sementara pasaran China adalah 1.53 juta dalam tempoh yang sama, menyumbang hampir 60% dari jumlah global. China telah menduduki tempat pertama dalam pengeluaran dan penjualan selama 7 tahun berturut-turut, menjadi pasaran kenderaan tenaga baru terbesar di dunia.