Kilang pintar Xiaomi Fasa II dijangka menghasilkan 10 juta telefon bimbit mewah setiap tahun

Pada upacara pembukaan Persidangan Ekonomi Digital Global pada 2 Ogos, Lei Jun, pengasas, ketua dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, mengatakan bahawa fasa kedua Kilang Pintar Xiaomi dijangka akan beroperasi pada akhir 2023, dengan output tahunan 10 juta telefon pintar kelas atas dan nilai output tahunan 500-60 bilion yuan.

Fasa kedua Kilang Pintar Xiaomi menyelesaikan semua proses kelulusan yang diperlukan hanya dalam 84 hari. Fasa pertama kilang ini mula beroperasi pada awal tahun lalu. Ia mempunyai barisan pengeluaran automatik sepenuhnya yang dapat menghasilkan 1 juta telefon pintar kelas atas setiap tahun. Keluaran tahunan dijangka sekitar 5-6 bilion yuan dan meliputi kawasan seluas kira-kira 15,000 meter persegi.

Setelah terpilih menjadi Fortune Global 500 pada tahun 2019, Xiaomi sekali lagi berada dalam senarai tahun ini, menduduki tempat ke-338. Menurut laporan terbaru IDC, bahagian telefon pintar global Xiaomi tahun ini melebihi Apple untuk pertama kalinya, dan kini berada di kedudukan kedua di dunia.

Lihat juga:Xiaomi mengatasi Apple untuk menjadi penghantaran telefon pintar kedua terbesar di dunia pada suku kedua 2021

Lei Jun mengatakan bahawa ekonomi digital membantu syarikat mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.Jangka hayat 11 tahun syarikat adalah penerokaan ekonomi digital. Dalam sepuluh tahun ke depan, ekonomi digital akan berfungsi sebagai kekuatan pendorong baru untuk pembangunan, menyokong kenaikan syarikat-syarikat China di pasaran global.

Pada pandangannya, Beijing akan menjadi pusat penting ekonomi digital dunia. Beijing mengembangkan ekosistem inovasi bersepadu sistem inovasi kolaboratif pelbagai peringkat organisasi, bakat, teknologi, dan modal. Dalam bidang ICT, Beijing mempunyai jumlah unicorn terbesar di dunia, dan syarikat AI sahaja menyumbang 28% negara.

Lei Jun juga memberikan tiga cadangan pembangunan ekonomi digital, termasuk memfokuskan pada terobosan dalam komponen teknologi teras, mementingkan pemupukan individu inovatif, dan mewujudkan persekitaran inovasi yang bertolak ansur dengan kegagalan.