Ketua Pegawai Eksekutif Xiaopeng He Xiaopeng mengeluarkan video kereta terbang

Dia Xiaopeng, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Xiaopeng Motors, dan salah satu penganjur kereta terbang terkuat, menunjukkan pada petang 13 JulaiVideo operasi sebenar pesawat X1 syarikatDia mengatakan bahawa Xiaopeng secara kreatif mengubah dan menerapkan mod operasi kereta ke sistem penerbangan untuk mengurangkan kesukaran belajar terbang.

Video menunjukkan bahawa Xiaopeng Flying Car masih menggunakan logik operasi kereta, menggunakan roda kemudi dan tuas gear untuk mengawal pergerakan, yang sangat berbeza dengan konsep pesawat tradisional.

(Sumber: Xiaopeng Aeroht)

Pada masa yang sama, di sebelah kiri tempat duduk pemandu, terdapat butang lepas satu butang. Sebaik sahaja pemandu dalam video menekan, kereta itu berlepas secara automatik. Arah dan ketinggian boleh dikawal dengan mudah melalui stereng dan tuil gear.

Produk kereta terbang Xiaopeng terbaru adalah X2, yang merupakan pesawat elektrik pintar generasi kelima Xiaopeng Aeroht, sebuah syarikat kereta terbang di bawah Xiaopeng Motors.

Produk ini diluluskan secara rasmi pada November 2020 dan berjaya terbang untuk pertama kalinya pada bulan Jun 2021. Ia sering muncul di pameran auto utama.

Lihat juga:Serangkaian pesawat yang dipamerkan di China Air Show, gambar ujian lapangan navigasi pesawat Xiaopeng Motors terdedah

Berbanding dengan “logam telanjang” dalam video, penampilan X2 lebih sci-fi dan agak lebih matang. Buat pertama kalinya, ia menggunakan kokpit tertutup, dan badan keseluruhannya menggunakan struktur serat karbon. Pesawat kosong itu termasuk bateri seberat 560 kilogram dan boleh membawa dua penumpang dengan muatan maksimum 200 kilogram.

X2 menggunakan kuasa elektrik tulen, mempunyai jarak hingga 35 minit, dan ketinggian terbang yang dirancang kurang dari 1.000 meter, yang sesuai untuk penerbangan ketinggian rendah di bandar-bandar masa depan. Semasa penerbangan, kelajuan penerbangan maksimum adalah 130km/j.

Pesawat ini juga mempunyai keupayaan perancangan laluan penerbangan autonomi. Melalui pelbagai sensor, pesawat dapat mewujudkan pemantauan darat, persepsi persekitaran tanpa jalan buntu, pendaratan kembali layan diri, dan komunikasi masa nyata dua hala melebihi 100 kilometer.