Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mengambil gambar kumpulan dengan kenderaan ujian bebas syarikat

Lei Jun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi gergasi teknologi yang berpangkalan di Beijing, menyiarkan:Foto dia dan kereta uji memandu sendiri syarikat di Weibo, menulis, “Adakah yang pernah melihat kenderaan ujian memandu sendiri kami”?

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar, ini adalah kenderaan ujian BMW 5 Series yang diubah suai dengan lidar dipasang di bumbung. Di samping itu, teks di sisi badan menunjukkan bahawa sistem pemanduan pintar syarikat boleh dinamakan “Xiaomi Pilot.”

Di samping itu, pada bulan Julai tahun ini, foto sebuah kereta ujian jalan raya Xiaomi didedahkan di Internet, menunjukkan bahawa selain BMW 5 Series, terdapat juga sebuah kereta ujian memandu sendiri Xiaomi yang diubah suai dari model BYD Han.

Pada 11 Ogos, Lei Jun mendedahkan kemajuan terbaru syarikat dalam pembuatan kenderaan dalam ucapan tahunannya. Seseorang menyebut bahawa Xiaomi sedang melakukan ujian jalan di seluruh China, dan 140 kenderaan ujian dirancang untuk fasa pertama.

Lei Jun, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi (Sumber gambar: Xiaomi)

Lei mengatakan bahawa Xiaomi secara rasmi melancarkan perniagaan pembuatan kenderaan elektriknya selama 500 hari dan terus maju, dan kemajuannya telah melebihi jangkaan. “Setiap modul dalam industri automotif sangat kompleks, dan pemanduan autonomi adalah yang paling kompleks dengan kepadatan teknikal yang tinggi. Xiaomi memilih pemanduan autonomi sebagai titik terobosan utama untuk kereta pintar.” Dia mendedahkan bahawa pada fasa pertama penyelidikan dan pengembangan pemanduan autonominya, Xiaomi melabur 3.3 bilion yuan (AS $476.8 juta) dan pasukannya telah melebihi 500 orang. Matlamat Xiaomi adalah syarikat yang memasuki eselon pertama industri pada tahun 2024.

Ray juga mengeluarkan video ujian jalan teknologi pemanduan autonomi, yang menunjukkan kenderaan ujian memandu sendiri Xiaomi berpusing di jalan terbuka, secara automatik memutar jalan dalam kemalangan, mengenal pasti pejalan kaki di persimpangan dan bulatan, secara automatik menurunkan tanjakan berterusan, berhenti dan mengecas secara automatik. Ini menunjukkan bahawa Xiaomi mempunyai teknologi pemanduan dibantu L2, teknologi parkir valet automatik L4, dan mengemudi fungsi pemanduan dibantu di lebuh raya dan jalan bandar.

Lihat juga:Buku baru Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun mendedahkan kemajuan pembuatan kenderaan

Walau bagaimanapun, Chengdu Commercial Daily menemu ramah orang dalam industri. Mereka mengatakan bahawa video tersebut menunjukkan status kenderaan ujian sepenuhnya, merangkumi tiga senario pemanduan dibantu “jalan bandar, lebuh raya, dan tempat letak kereta”, tetapi teknologi pemanduan automatik hanya dapat mencapai tahap konvensional industri. “Memandangkan Xiaomi baru memulakan pembuatan kereta selama 500 hari, kemajuan ini dapat dianggap cepat,” kata satu sumber.