Ketua Pegawai Eksekutif Rising Automobile: Saat ini tidak ada rancangan IPO

Wu Bing, Ketua Pegawai Eksekutif Rising Automobile, anak syarikat SAIC Motor, berkata pada 26 Ogos:Syarikat itu pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk pembiayaan awam, semasa Pameran Auto Chengdu 2022. Wu juga mengumumkan bahawa model pertama syarikat itu, R7, akan dihantar pada akhir Oktober dan awal November tahun ini.

Eksekutif itu mendedahkan bahawa model seterusnya Rising Motors adalah sedan, yang akan dikeluarkan tahun ini. Menurut rancangan dalaman SAIC, sasaran penghantaran tahunan Rising Automobile tahun ini adalah 30,000 kenderaan.

R7 (sumber gambar: Rising Automobile)

Pada bulan Mac, jenama itu mengumumkan rancangan strategiknya hingga 2025. Syarikat ini akan berada di pasaran kenderaan tenaga baru pertengahan hingga tinggi, dan akan melancarkan sekurang-kurangnya satu model baru setiap tahun dari 2022 hingga 2025, meliputi pasaran teras seperti kereta, SUV, dan MPV. “Penjualan kereta Rising akan meningkat sekurang-kurangnya 100 peratus setiap tahun menjelang 2025,” tambah Wu.

Juga semasa Pameran Auto Chengdu, Rising Motors mempamerkan kereta baru R7, yang diposisikan sebagai SUV sederhana dan besar. Pada masa yang sama, Rising Automobile melancarkan penyelesaian pemanduan pintar peringkat tinggi bersepadu pertama industri “Rising Pilot”. Kereta ini dilengkapi dengan sistem interaktif kokpit pintar Rising OS dan cip Qualcomm 8155.

Lihat juga:SAIC dan OPPO melancarkan penyelesaian bersepadu telefon pintar dalam kenderaan

Saiz badan R7 ialah 4900/1925/1655mm dan jarak roda 2950mm. Dari segi sistem kuasa, R7 akan menyediakan dua model motor dwi dan motor tunggal. Model motor tunggal mempunyai kuasa maksimum 250 kilowatt dan jarak pelayaran hingga 642 kilometer (keadaan kerja tidak diketahui). Model dwi-motor mempunyai kekuatan komprehensif 400 kilowatt, tork maksimum 700 N/m, waktu pecutan 0-100 km/jam 4.4 saat, dan jarak pelayaran lebih dari 600 kilometer. Di samping itu, kereta baru akan dilengkapi dengan pek bateri lithium 90kWh ternary, dengan CTP dan teknologi sel melintang dua lapisan, dan menyokong fungsi pertukaran bateri.

Pada masa ini, banyak jenama mewah syarikat kereta tradisional China, termasuk Voya Dongfeng Motor, Zeekr Geely, dan Avatr Changan Automobile, telah mulai memasuki pasar kereta mewah, sementara SAIC telah memperkenalkan sumber daya ke Rising Automobile.