Ketua Pegawai Eksekutif Qihoo 360: Pemindahan sebahagian ekuiti Hozon Auto bukan disebabkan oleh dana yang tidak mencukupi

Pada malam 11 Julai, Zhou Hongyi, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat keselamatan Internet Qihoo 360, menanggapi “pemindahan hak peningkatan modal 1 miliar Haoxin Automobile” dalam wawancara dengan wartawanTeknologi Sina.

Zhou mengatakan pusingan pembiayaan Hozon Auto D dibahagikan kepada dua pusingan, di mana Qihoo 360 melabur 1.9 bilion yuan ($282 juta) dalam pusingan D1 dan mempunyai hak untuk meningkatkan modal sebanyak 1 bilion yuan. Menurut Zhou, “Jika kita terus melabur 1 miliar yuan, kita dapat meningkatkan lagi pegangan saham kita. Namun, memandangkan komposisi pemegang saham Haozong Automobile sangat beragam, untuk meningkatkan suara pasukan pengasasnya dan menyokong syarikat, kita akan meningkatkan pusingan kenaikan modal D2 secara percuma. Pemindahan, hak peningkatan modal 1 miliar yuan diserahkan kepada dana di belakang pasukan pengasas, dan kami menjadi orang yang bertindak secara konsert.” Dia menyatakan bahawa Qihoo 360 mempunyai wang tunai hampir 20 bilion yuan, dan jika Hezong Auto tidak mempunyai wang, dia tidak akan teragak-agak untuk membuat pelaburan tambahan.

Pada petang 26 Jun,Qihoo 360 mengumumkan pemindahan 3.532% sahamnya di Hozon Automobile dengan pertimbangan 0 yuanSetelah selesai pemindahan ekuiti, ia masih memegang 11.4266% ekuiti Hezong Automobile. Pada 19 Oktober tahun lalu, ia mendedahkan pelaburan luaran baru dan merancang untuk menyuntik 2.9 bilion yuan ke Haozong Automobile dengan dana sendiri. Sehingga Jun tahun ini, masih ada pelaburan 1 bilion yuan yang belum dilaksanakan.

Lihat juga:Hausen Automobile melengkapkan rancangan pembiayaan untuk disenaraikan tahun ini

Pada pagi 27 Jun, Haozong Automobile mengumumkan pemindahan saham Qihoo 360. Pembuat kereta itu berkata, “Pemindahan sebahagian daripada dana Qihoo 360 adalah kondusif untuk memperbaiki struktur tadbir urus korporat dan kawalan pasukan pengurusan. Syarikat itu akan segera memulakan penyusunan semula saham.”

Proses IPO Hausen Motors masih belum jelas, seperti “penghapusan” Qihoo 360, yang telah menarik banyak perhatian dari pasaran dan netizen.

Pada tahun 2021, jumlah penjualan kenderaan Hezong adalah 69,674, meningkat 361.7% berbanding tahun 2020. Penjualan melebihi 10,000 pada Mei 2022, dengan 49,974 kenderaan terjual dalam lima bulan pertama. Di antara syarikat kereta terkemuka baru, jumlah penghantarannya adalah yang kedua setelah Xiaopeng Motors.