Ketua Pegawai Eksekutif New Oriental: 60,000 PHK sejak penindasan nasional

Baru-baru ini, ungkapan # New Oriental Education memberhentikan 60,000 pekerja # telah menjadi topik popular di Weibo. Yu Minhong, pengasas dan ketua gergasi tutor China,Mendedahkan dalam catatan WeChat hari iniTidak kira apa yang dinilai oleh dunia luar, pembangunan New Oriental perlu diteruskan. Syarikat ini menggaji kira-kira 50,000 pekerja dan guru walaupun selepas pemberhentian pekerja secara besar-besaran.

Nilai pasaran New Oriental turun 90% pada tahun 2021, pendapatan operasi menjunam 80%, dan syarikat itu terpaksa memberhentikan lebih daripada 60,000 pekerja untuk mengekalkan operasi. Jumlah pembayaran pesangon, bayaran balik tuisyen, dan penamatan pajakan di tempat pengajaran menelan kos syarikat hampir 20 bilion yuan ($3.1 bilion),Dalam catatan lain pada hujung minggu, Yu berkata.

Laporan kewangan New Oriental Education 2021 menunjukkan bahawa pada 31 Mei 2021, pendapatan New Oriental adalah AS $4.277 bilion, di mana projek dan perkhidmatan pendidikan syarikat menghasilkan pendapatan AS $3.94 bilion, merangkumi 92.1%. Pada masa yang sama, pendapatan dari buku dan perkhidmatan lain adalah AS $340 juta, merangkumi 7.9%.

“Dalam proses ini, New Oriental memutuskan untuk mengakhiri sepenuhnya perkhidmatan kaunseling K-9 dan melakukan lebih banyak projek yang menyediakan perkhidmatan untuk pertumbuhan pelajar yang komprehensif, terutama dari segi kualiti, literasi, penyelidikan, dan pendidikan pengalaman. Di samping itu, syarikat itu memutuskan untuk meningkatkan Pelaburan di pasaran pelajar kolej dan pasaran China luar negara,” kata Yu.

Yu juga mengatakan bahawa penjualan Oriental Select, perniagaan siaran langsung syarikat yang menjual produk pertanian, sangat kecil, hanya beberapa ratus ribu yuan, tetapi tidak perlu mundur dari idea itu kerana masih dalam tahap formatif. Syarikat mempunyai sebab dan motivasi untuk bergerak ke hadapan.

Lihat juga:Streaming komersial langsung pertama New Oriental hanya dijual dengan harga 5 juta yuan

Yu juga menyebut bahawa New Wave Pictures, pembuat filem China yang dilaburkan oleh New Oriental, mengambil bahagian dalam pengeluaran filem inspirasi tahun lepas. Prototaip cerita ini adalah pasukan bola keranjang belia Yi di kawasan Gunung Daliang. Yu berkata, filem itu asalnya keluar sebagai filem web tetapi kini mereka mahu ke pawagam. New Oriental boleh membuat pelaburan lebih lanjut dalam filem inspirasi pada masa akan datang.