Ketua Pegawai Eksekutif Baidu mengumumkan dalam surat kepada para pemegang saham bahawa Baidu telah melabur lebih daripada $15 bilion dalam penyelidikan sejak sedekad yang lalu

Selepas enjin carian Cina dan kecerdasan buatan gergasi Baidu disenaraikan semula di Hong Kong pada hari Selasa, CEO syarikat itu, Li Yanhong mendedahkan dalam surat kepada para pemegang saham bahawa Baidu telah melabur lebih daripada $15 bilion dalam penyelidikan dan pembangunan sejak sedekad yang lalu.

Li menambah bahawa tiga tahun yang lalu, jumlah pendapatan tahunan Baidu hanya mencapai $15 bilion. Hakikat bahawa syarikat itu sanggup membelanjakan wang bersamaan dengan pendapatan tahunannya untuk penyelidikan membuktikan bahawa syarikat itu mempunyai “keazaman dan kesabaran yang cukup” untuk “menentang godaan peluang jangka pendek dan tegas menghadapi cabaran pelaburan jangka panjang.” Li berkata lebih daripada 20% daripada pendapatan teras syarikat dibelanjakan untuk penyelidikan dan pembangunan.

Ditubuhkan pada tahun 2000, Baidu pada asalnya merupakan syarikat perkhidmatan Internet yang memberi tumpuan kepada teknologi enjin carian dan telah berkhidmat 1 bilion pengguna dalam tempoh 20 tahun yang lalu. Seterusnya, syarikat itu memasuki bidang kecerdasan buatan (AI) dengan melabur dalam teknologi canggih seperti kereta memandu sendiri dan pembelajaran mendalam. Ia juga telah membangunkan teknologi kecerdasan buatan asli seperti ucapan, imej, grafik pengetahuan dan pemprosesan bahasa semula jadi.

Dalam surat itu, Li menekankan usaha Baidu dalam bidang AI. Dalam tempoh tiga tahun yang lalu, Baidu telah memfailkan permohonan paten yang paling berkaitan dengan AI di China, dan firma itu juga telah diberi kuasa paling banyak.

Lihat juga:Masa dan Tempat yang Tepat: Bagaimana Baidu Menggabungkan Kedudukannya sebagai Syarikat Kecerdasan Buatan Terkemuka

Pada tahun 2020, pendapatan perkhidmatan awan Baidu Core mencapai 9.2 bilion yuan (1.4 bilion dolar AS), meningkat 44% berbanding tahun 2019. Laporan dari firma pembrokeran China CICC menunjukkan bahawa di pasaran domestik, China memimpin dalam bilangan lesen memandu autonomi dan jualan pembesar suara pintar.

Dalam penyenaraian Hong Kong yang paling baru-baru ini, Baidu menaikkan lebih daripada $3 bilion dengan menjual 95 juta saham. Penyenaraian ini menjadikan Baidu syarikat kecerdasan buatan pertama yang disenaraikan di pusat kewangan Asia, yang juga merupakan IPO terbesar dalam industri kecerdasan buatan. Menurut laporan yang sama dari CICC, ini juga merupakan IPO luar negara kedua terbesar bagi syarikat China setakat ini pada tahun 2021.

Pada masa ini, lebih banyak syarikat China yang tersenarai di Amerika Syarikat sedang berusaha untuk kembali ke China untuk penyenaraian sekunder. Gergasi e-dagang Alibaba dan JD.com, syarikat teknologi NetEase, dan penyedia perkhidmatan pendidikan New Oriental adalah antara syarikat teknologi China yang baru-baru ini beralih ke Hong Kong untuk pembiayaan baru.

Dalam sepuluh tahun akan datang, Baidu merancang untuk memberi tumpuan kepada lapan bidang utama dalam bidang AI, termasuk pemanduan autonomi, terjemahan mesin, pengkomputeran biologi, kerangka pembelajaran mendalam, operasi bandar digital, pengurusan pengetahuan, cip AI, dan pembantu pintar peribadi.

Beliau berkata dalam surat itu: “Kami tahu bahawa untuk menunggang gelombang teknologi canggih, kita mesti membangunkan strategi sepuluh hingga dua puluh tahun terlebih dahulu.” “Kami bertekad, sabar, berdaya tahan, dan mengubah visi menjadi kenyataan.”