Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong meletak jawatan sebagai pengarah Weibo

CMO Alibaba Group Dong Benhong telah dilantik ke dewan pengarah syarikat, Weibo, platform microblogging terkemuka di China, mengumumkan pada hari IsninKetua Pegawai Eksekutif Alibaba Zhang Yong telah meletak jawatan sebagai pengarah syarikatBerkuat kuasa serta merta.

Pada tahun 2013, Alibaba menjalin kerjasama strategik dengan Weibo untuk memperoleh 18% sahamnya. Pada bulan Mei 2014, Zhang Yong dilantik sebagai pengarah Weibo.

Penggantinya, Dong Benhong, bergabung dengan Alibaba pada Januari 2016 sebagai ketua pegawai pemasaran. Beliau juga menjadi Presiden Alimama dari November 2017 hingga November 2018. Sebagai tambahan, Dong Benhong kini merupakan pengarah Ruhnn Holding Limited, sebuah syarikat tersenarai di Nasdaq.

Pada masa ini, Alibaba adalah pemegang saham institusi luaran terbesar Weibo, mengekalkan 29.6% saham, dan juga pelanggan terbesar Weibo. Weibo berasal dari pendapatan iklan Alibaba, yang masing-masing berjumlah 117 juta yuan, 98 juta yuan dan 188 juta yuan dari 2018 hingga 2020, dan mencapai 110 juta yuan pada separuh pertama 2021.

Lihat juga:Media sosial China Sina Weibo didenda oleh pengawal selia China kerana menyiarkan maklumat haram

Selain menarik diri dari lembaga pengarah Weibo, pada 30 Disember 2021,Zhang Yong juga meletak jawatan sebagai pengarah Didi.Zhang Yi, pengarah undang-undang kanan Alibaba dan penasihat umum jabatan perkhidmatan kehidupan tempatan Alibaba, dilantik sebagai pengarah Didi.