Ketua Pegawai Eksekutif 58.com meminta denda 4 bilion yuan untuk antimonopoli Beike

Tidak lama selepas Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar menjatuhkan hukuman pentadbiran sebanyak 18.2 bilion yuan ke atas Alibaba kerana tingkah laku monopoli, pada 10 April, Ketua Pegawai Eksekutif 58.com Yao Jinbo mengeluarkan dokumen dalam kalangan rakannya yang meminta pesaingnya Beike, dalam talian terkemuka di China Platform harta tanah-menjatuhkan denda antimonopoli nasional sebanyak 4 bilion yuan.

Yao Jinbo berkata bahawa Anjuke, anak syarikat 58.com, akan memasuki bidang urus niaga rumah baru sebagai pencabar tahun ini, dengan harapan persaingan yang sihat akan menjadikan industri ini lebih adil dan lebih mudah bagi orang biasa untuk membeli rumah.

Sebagai tindak balas kepada permintaan Yan, Beike mengulas kepada media China The Paper, dengan mengatakan, “Sejak penubuhannya, Beike telah menegaskan beroperasi mengikut undang-undang, meningkatkan pematuhan, dan menggunakan teknologi untuk mempromosikan pembangunan industri yang sihat.”

Anjuke adalah platform perkhidmatan maklumat hartanah dan anak syarikat 58.com. Pada 8 April tahun ini, laman web Bursa Saham Hong Kong menunjukkan bahawa Anjuke secara rasmi mengemukakan permohonan penyenaraian ke Bursa Saham, secara rasmi membuka jalan untuk disenaraikan di Hong Kong.

Lihat juga:Pengawal selia China mengeluarkan denda $2.8 bilion untuk Alibaba kerana melanggar undang-undang antitrust

Pada masa ini, perniagaan utama Anjuke adalah untuk menyediakan perkhidmatan pemasaran dalam talian untuk rumah baru dan terpakai. Selain itu, ia juga mempunyai dua jenama: Aifang dan Qiaofang. Prospektus menunjukkan bahawa platform perdagangan rumah baru Anjuke Aifang.com kini telah mengembangkan perniagaannya ke 33 bandar. Jumlah urus niaga Aifang.com pada tahun 2020 akan mencapai 65.3 bilion yuan, meningkat 282% berbanding tahun 2019. Qiaofang menyediakan penyelesaian SaaS untuk membantu ejen hartanah mendigitalkan aliran kerja mereka dan meningkatkan kecekapan. Pada masa yang sama, ia menyediakan perkhidmatan tambah nilai seperti pengambilan dan latihan untuk memperkasakan jenama broker dan broker.