Kerugian keuntungan Q2 berkembang, panduan Q3 jatuh dari jangkaan

Menurut syarikat permulaan kenderaan elektrik China, kerugian Lithium Motors meningkat pada suku kedua tahun iniPendedahan kewangan berkala pada 15 Ogos, yang juga memberikan panduan lembut untuk suku ketiga.

Angka hambar itu nampaknya menambah prospek pembuat kereta elektrik setelah berlakunya kemalangan berprofil tinggi.

Pada suku kedua, Lee Auto memperoleh pendapatan 8.73 bilion yuan (AS $1.30 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 73.3%. Pertumbuhan pendapatan perlahan dari 167.5 peratus pada suku pertama. Selain itu, pendapatan pembuat kereta elektrik turun 8.7 peratus dari suku pertama.

Dari segi pendapatan, Li Auto mengalami kerugian bersih 641 juta yuan pada suku kedua, berbanding kerugian bersih 235.5 juta yuan pada tempoh yang sama tahun lalu. Data untuk suku kedua juga jauh lebih buruk daripada kerugian bersih 10.9 juta yuan pada suku pertama.

Perlu diingat bahawa pada suku kedua, Pentadbiran Umum Bukan Akhbar dan Penerbitan mengalami kerugian bersih 183.4 juta yuan, mengakhiri momentum pertumbuhan Pentadbiran Umum Bukan Akhbar dan Penerbitan untuk suku ketiga berturut-turut.

Lebih khusus lagi, perbelanjaan operasi pembuat kenderaan-perbelanjaan R&D, penjualan, perbelanjaan umum dan pentadbiran-meningkat pada suku kedua, sementara kerugian operasi meningkat 82.6 peratus tahun ke tahun kepada 978.5 juta yuan, lonjakan suku tahunan sebanyak 136.9 peratus.

Pengumuman itu, menjelang pembukaan A.S., segera mengekang harga saham Leigh Motors di Nasdaq. Sahamnya dibuka lebih dari 5 peratus lebih rendah dan dengan cepat jatuh lebih jauh sebelum kembali positif.

Kerugian besar pembuat kereta elektrik pada suku terakhir sebahagiannya disebabkan oleh wabah Omicron April di Shanghai yang melanda seluruh industri automotif China.

Kerana kilang itu terletak di Changzhou, Provinsi Jiangsu di timur China, dan lebih daripada 80% pembekal alat ganti kenderaan terletak di Delta Sungai Yangtze, Lee Motors hanya menyampaikan sekitar 4,100 kenderaan pada bulan April. Pembuat kereta elektrik menyaksikan pemulihan penghantaran ketika rantau ini meneruskan pengeluaran dan kerja sepanjang bulan Mei dan Jun. Walaupun begitu, penghantaran suku kedua syarikat menurun untuk dua suku berturut-turut.

Daripada menjangkakan ledakan pada suku ketiga, Li Automobile mendedahkan garis panduan yang agak biasa-biasa saja pada 15 Ogos. Ia menjangkakan penghantaran antara 27,000 dan 29,000 kenderaan pada suku ketiga, meningkat 7.5-15.5 peratus tahun ke tahun.

Jumlah pendapatannya pada suku ketiga dijangka antara 8.96 bilion yuan dan 9.56 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 15.3% hingga 22.9%.

Jumlah keseluruhan tidak jelas kerana beberapa kemalangan baru-baru ini yang berkaitan dengan pembuat kereta elektrik telah menimbulkan keraguan mengenai daya maju salah satu kekuatan automotif negara yang baru muncul.

Pada 8 Ogos lalu, sebuah Li ONE yang berada dalam mod pemanduan dibantu dilaporkan merempuh sebuah kenderaan kejuruteraan yang diletakkan di tepi jalan. Kemalangan itu berlaku beberapa hari kemudianKemalangan api Li Yi di Lebuhraya Chengdu-ChongqingKereta itu terbakar di wilayah Sichuan di barat daya China.

Pembuat kereta elektrik itu menolak sebarang masalah dengan kualiti kenderaan dalam kemalangan kebakaran pada 1 Ogos dan menuduh pemandu mengambil tangan dari stereng ketika kereta itu merempuh kenderaan pembinaan. Selain itu, menurut Li Auto, kemalangan itu di luar jangkauan kerja biasa Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS) 2021 Li One.

Dengan kata lain, Li L9 yang baru dilancarkan adalah sorotan utama pendedahan suku tahunan terbaru. Model baru, yang dilancarkan secara rasmi pada 21 Jun, adalah SUV unggulan bersaiz penuh enam tempat duduk yang menambah armada kereta litium, yang sebelumnya hanya termasuk satu.

Harga runcit L9 hampir 460,000 yuan, yang lebih dari 100,000 yuan lebih mahal daripada Li. Reka bentuk L9 boleh dikatakan untuk membolehkan Li Motors mendapat pijakan di bidang kenderaan elektrik kelas atas.

Dalam kata-kata Li Xiang, pengasas dan ketua Li Auto, “Model kedua kami, Li L9, SUV pintar rumah unggulan, telah mendapat maklum balas positif dari pengguna sejak dilancarkan pada 21 Jun. Jumlah pesanan yang sangat kuat adalah bukti.”

“Keupayaan persepsi dan kawalan kenderaan yang kuat dari sistem pemanduan autonomi Li AD Max yang dikembangkan sendiri, Keupayaan pemanduan yang luar biasa yang diberikan oleh sistem pengembangan jangkauan utama kami, serta pengalaman hiburan baru di ruang interaktif inovatif Li L9, telah menerima ulasan yang sangat positif dari pengguna semasa pemacu ujian, “kata Li seperti dikutip dalam pernyataan di laman web syarikat yang mengumumkan keputusan suku kedua.

Lihat juga:Lee Motors melancarkan perkhidmatan peta pengecasan bateri

Walau bagaimanapun, masih sukar difahami sama ada model kedua yang lebih tinggi benar-benar boleh menjadi panas di tengah kemerosotan ekonomi yang lebih luas.

Memandangkan rentetan kemalangan kereta elektrik dalam beberapa bulan kebelakangan ini, yang tidak hanya menarik perhatian kereta lithium, tetapi juga dua kekuatan kereta China baru yang lain, ENN dan Xiaopeng, bahkan pengguna kereta elektrik yang paling bercita-cita tinggi cenderung berfikir dua kali ketika memilih kereta elektrik. Untuk Li Auto, sekarang menunjukkan pergeseran ke gear yang lebih rendah, yang dapat berarti pemanduan yang lebih bergelombang di depan.