Kerugian bersih iQiyi pada tahun 2021 mencapai 968.1 juta

Platform video China iQiyi mengumumkan hasil kewangannya yang tidak diaudit untuk suku keempat dan tahun fiskal yang berakhir pada 31 Disember 2021.Jumlah pendapatan tahun lepas ialah 30.6 bilion yuan($4.8 bilion), meningkat 3 peratus dari tahun 2020.

Kerugian bersih iQiyi yang dapat diagihkan adalah 6.2 bilion yuan, berbanding dengan kerugian bersih iQiyi yang dapat diagihkan kepada 7 bilion yuan pada tahun 2020.

Pada suku keempat tahun lalu, jumlah pendapatannya adalah 7.4 bilion yuan, kira-kira sama dengan tempoh yang sama pada tahun 2020. Kerugian bersih iQiyi yang dapat diagihkan adalah 1.8 bilion yuan, berbanding dengan kerugian bersih 1.5 bilion yuan yang dapat diagihkan kepada iQiyi pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Pendapatan perkhidmatan keahlian adalah 4.1 bilion yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 7%. Purata jumlah ahli langganan harian pada suku tersebut adalah 97 juta, berbanding 102.7 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2020. Pendapatan bulanan purata (ARM) setiap ahli pada suku keempat adalah 14.16 yuan, berbanding 12.45 yuan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

“Matlamat kami adalah untuk mencapai titik impas operasi bukan GAAP sepanjang tahun 2022 dan mencapai titik impas operasi bukan GAAP suku tahunan secepat mungkin,” kata Gong Yu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif iQiyi.

Pada dialog meja bulat forum pembukaan Festival Filem Rooster Emas dan Seratus Bunga China 2021 yang diadakan baru-baru ini, Gong Jun menunjukkan bahawa model perniagaan filem dalam talian mesti dibentuk semula dan mencadangkan agar perkhidmatan atas permintaan disediakan untuk filem. “Harga tiket filem dalam talian akan meningkat, dan sekarang enam yuan terlalu rendah!” Dia menambah.

Lihat juga:Majlis Pengguna Zhejiang bercakap dengan platform video seperti iQiyi mengenai iklan

Pada akhir tahun lalu, iQiyi menaikkan kadar langganan untuk ahli VIP emas bulanan dan suku tahunan sebanyak 20%. “Bayaran keahlian sangat rendah sehingga mempengaruhi pertumbuhan syarikat,”   Kata iQiyi. “Kami memutuskan untuk menaikkan kadar untuk mewujudkan ekosistem industri yang lebih jinak di mana penyedia kandungan mendapat ganjaran dari pekerjaan mereka dan memberikan kandungan yang lebih baik kepada anggota kami”.