Kereta api Olimpik Musim Sejuk Beijing beroperasi

Media milik negara ChinaCCTVDilaporkan pada hari Khamis bahawa kereta api yang akan digunakan semasa Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing secara rasmi beroperasi di sepanjang kereta api berkelajuan tinggi Beijing-Zhangjiakou.

Kereta api untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing dikendalikan oleh China Academy of Railway Sciences, CRRC Limited dan beberapa agensi lain di bawah anjuran CRRC, sebuah kumpulan kereta api kebangsaan China. Kereta api disesuaikan dengan keperluan Sukan Olimpik Musim Sejuk. Semua kereta api menggunakan CR (China Fuxing Track) EMU dengan kelajuan maksimum 350 kilometer sejam. Beberapa kereta api bahkan akan menggunakan versi Olimpik baru CR EMU pintar.

Kereta api dicat dengan corak “Salji Bermusim Menyambut Musim Semi”, yang menonjolkan tema Sukan Olimpik Musim Sejuk. Kereta api khas untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk akan melakukan perjalanan antara tiga pusat sukan utama di Beijing, Yanqing dan Chongli. Masa dari Stesen Qinghe ke Yanqing, Prince City dan Chongli masing-masing adalah 26 minit, 50 minit, dan 65 minit.

Di kereta api khas ini, studio definisi ultra tinggi 5G yang dibuat secara inovatif oleh China Broadcasting Media Group juga telah beroperasi. Ini adalah kali pertama di dunia menggunakan teknologi 5G untuk membina bilik siaran langsung definisi ultra tinggi di kereta api berkelajuan tinggi.

Lihat juga:Yutong dan Spike Hydrogen Energy akan menghantar 100 bas hidrogen untuk melayani Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing

Studio definisi ultra tinggi 5G kereta api berkelajuan tinggi akan dapat menjadi tuan rumah perkhidmatan penyiaran seperti wawancara tetamu, laporan langsung, perkhidmatan pengeluaran maya, dan sambungan pelbagai pihak untuk skrin besar dan kecil, dan pada masa yang sama menghantar dalam masa nyata semasa kereta api.