Kenderaan komersial tenaga baru China berkembang pesat

Laporan yang dikeluarkan bersama oleh Persatuan Pengilang Automobil China (CAAM) dan China Automotive Engineering Research Institute Co., Ltd. (CAERI) pada 19 Julai menunjukkan bahawa dalam tempoh Rancangan Lima Tahun ke-14 China,Kadar penembusan kenderaan komersial tenaga baru dijangka meningkat dengan pesat, dan jumlah perniagaan kereta terpakai juga akan berkembang.

Laporan itu percaya bahawa dalam tempoh “Rancangan Lima Tahun ke-14”, pasaran kenderaan rasmi China telah memasuki tahap penyesuaian, dan turun naik pasaran akan mendorong penghapusan antara perusahaan, sehingga mendorong pengembangan industri yang berkualiti tinggi. Dijangkakan pada akhir tempoh ini, penjualan kenderaan rasmi domestik akan kembali ke tahap sebelum wabak ini, dengan jumlah keseluruhan stabil sekitar 4.5 juta.

Dalam konteks ini, laporan tersebut meramalkan bahawa kadar penembusan kenderaan komersial China akan meningkat dengan pesat. Pada tahun 2021, pasaran kenderaan tenaga baru domestik akan berkembang pesat, dengan penjualan tahunan melebihi 3.5 juta kenderaan, mencapai peningkatan tahunan lebih dari 157%. Secara khusus, penjualan kenderaan komersial adalah 168,000, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 49.4%.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa kumpulan pengguna dan permintaan mereka untuk kenderaan komersial sangat berbeza. Oleh itu, untuk masa yang lama, dasar seperti hak peserta pengangkutan dan keperluan perlindungan alam sekitar akan memainkan peranan penting dalam pasaran. Di bawah sasaran puncak karbon dan neutral karbon China, mengurangkan pelepasan kenderaan komersial telah menjadi tumpuan perhatian industri. Beberapa keputusan yang relevan telah dicapai dalam bidang kenderaan komersial dan bas. Di masa depan, promosi tenaga baru untuk trak akan meningkat, dan penggunaan tenaga baru di bidang khas akan menjadi fokus pembangunan, seperti sanitasi dan logistik bandar.

Di samping itu, laporan itu menunjukkan bahawa dalam tempoh ini, jumlah perniagaan kereta terpakai China dijangka berkembang. Pada tahun 2021, jumlah transaksi industri adalah 17.585 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 22.6%.

Lihat juga:Pasaran kenderaan tenaga baru China pulih dengan kuat

Dalam tempoh Rancangan Lima Tahun ke-14, pengembangan kenderaan rasmi akan menunjukkan ciri-ciri teknologi ringan, digitalisasi, dan kecerdasan. Kenderaan penghantaran memandu sendiri akan berkembang pesat dalam 5 tahun akan datang. Menjelang 2025, jumlah kenderaan penghantaran di China dijangka mencapai 60,000.