Kementerian Pendidikan China telah menubuhkan sebuah jabatan baru untuk mengawasi bimbingan ekstrakurikuler dan meningkatkan usaha untuk membendung industri pendidikan swasta yang berkembang pesat

Kementerian Pendidikan China mengumumkan pada hari Selasa bahawa pihaknya telah membentuk jabatan baru untuk mengawasi tunjuk ajar ekstrakurikuler, menandakan peningkatan lebih lanjut dalam tindakan keras pemerintah terhadap industri bimbingan swasta yang berkembang pesat di negara ini.

Menurut aPerisytiharanJabatan Pengawasan Tuisyen Luar Sekolah yang baru ditubuhkan-yang disebut “Jabatan Pengawasan Tuisyen Luar Sekolah”-mencerminkan fokus pemerintah pusat terhadap pertumbuhan generasi muda China, menurut siaran berita di laman web Kementerian Pendidikan pada Selasa malam.

ReutersLaporan itu menyusuli rancangan untuk memperkenalkan dasar pendidikan yang lebih keras bulan ini, yang mungkin termasuk larangan kelas hujung minggu, sebagai sebahagian daripada kempen yang lebih luas untuk mengurangkan tekanan pada pelajar dan meningkatkan kadar kelahiran dengan menurunkan kos kehidupan keluarga. Pada bulan Mac, Kementerian PendidikanKataBercakap pada sidang akhbar, tunjuk ajar selepas sekolah memberi tekanan kepada pelajar dari tadika hingga gred 12 dan juga menghalang sistem pendidikan awam. Serentak dengan kenyataan itu, pihak berkuasa memerintahkan perniagaan untuk mengurangkan perkhidmatan tunjuk ajar yang berlebihan. “Pengurangan beban berganda”-mengurangkan beban kerja rumah pelajar dan tunjuk ajar selepas sekolah-adalah matlamat utama Kementerian Pendidikan tahun ini.

Presiden China Xi Jinping luar biasaDinyatakanPada bulan Mac, tunjuk ajar selepas sekolah memberi banyak tekanan kepada anak-anak, sambil menambah bahawa pendidikan tidak boleh terlalu fokus pada skor ujian.

Walau bagaimanapun, sistem pendidikan China yang sangat berdaya saing tidak dapat melemahkan semangat ibu bapa dan pelajar untuk apa yang dipanggil “kelas tuisyen.” Tahun lepas, daripada 10 juta pelajar yang mengambil peperiksaan kemasukan kolej, kira-kira 2 juta gagal memasuki kolej.

Data banci baru-baru ini menunjukkan bahawa populasi negara berkembang pada kadar paling lambat dalam beberapa dekad, dengan jumlah bayi baru lahir menjunam menjadi 12 juta. Pada 31 Mei, mesyuarat Politburo yang dipengerusikan oleh Presiden Xi membuat keputusan penting untuk membenarkan maksimum tiga anak bagi setiap pasangan China. Penduduk yang semakin tua mungkin mendorong pembuat dasar China untuk melihat lebih dekat sistem pendidikan kejam China pada masa akan datang, sambil menambah ketidakpastian kepada industri pendidikan.

Langkah Kementerian Pendidikan juga datang ketika pemerintah China memperluas serangan teknologi berskala besar terhadap pendidikan dalam talian. Bulan lalu, dua syarikat permulaan edtech yang paling pesat berkembang di China, Yuen Fu Dao yang disokong oleh Tencent dan Zuo Ye Bang yang disokong oleh Alibaba, masing-masing didenda maksimum 2.5 juta yuan ($390,692) kerana melanggar undang-undang persaingan dan harga.

Lihat juga:Gergasi pendidikan dalam talian yang disokong oleh Alibaba, Zuoye Bang, menyusut di bawah kawalan pengetatan dasar

Satu lagi platform pendidikan dalam talian China, GSX Techedu yang disenaraikan di A.S., telah menutup perniagaan prasekolahnya untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 8 tahun, dan dilaporkan merancang untuk membubarkan30%Kakitangan agensi itu dipecat setelah pengawal selia melarang tadika dan sekolah tuisyen swasta mengajar kurikulum sekolah rendah.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar pada 1 Jun, 13 syarikat bimbingan swasta, termasuk New Oriental Education yang disenaraikan di AS dan Xueersi peer Tal, didenda sejumlah 31.5 juta yuan kerana iklan palsu dan penipuan harga. (AS $4.92 juta).