Kematian penumpang wanita van Horara cetus reaksi viral

Pada 6 Februari, seorang wanita muda di Changsha, Hunan, melompat dari van bergerak yang dikendalikan oleh platform “Huolala” dan meninggal dunia, yang telah menyebabkan perhatian besar di Internet Cina pada hari-hari ini.

Lihat juga:Syarikat logistik Lalamove akan mengumpulkan $1.5 juta dana baru dengan penilaian $10 juta: laporan

Menurut Horara, wanita berusia 23 tahun dengan nama keluarga melompat keluar dari kereta hanya 6 minit selepas permulaan perjalanan sejauh 10 kilometer sementara pemandu itu membawanya ke rumah barunya.

Menurut maklumat yang didedahkan oleh polis tempatan, pemandu menyatakan bahawa wanita muda itu cuba turun kerana dia berulang kali gagal mengikuti laluan yang disyorkan oleh aplikasi Fire Lala dan bertindak balas dengan kecewa.

Walau bagaimanapun, sebab sebenar keputusannya untuk melompat masih menjadi misteri, kerana tiada rakaman audio atau video mengenai apa yang berlaku di dalam van.  

Menurut media China Jiemian News, van itu tidak dilengkapi dengan sebarang peralatan pemantauan, jadi ia tidak dapat menyiasat dengan tepat apa yang menyebabkan kematian kereta itu.  

Kereta itu dibawa ke hospital tempatan selepas kemalangan itu, tetapi meninggal beberapa hari kemudian, dikenali sebagai Huolala  Menyatakan20 Februari,   ,  

Keluarga Che berkata wanita muda itu mempunyai keperibadian positif dan pekerjaan yang stabil. Pada usia 23 tahun, dia lulus dari kolej setahun yang lalu.

Pamannya memberitahu akhbar tempatan Yangtze Evening News bahawa tidak ada yang luar biasa pada hari keponakannya berpindah. “Dia masih berbual dengan ibu saudaranya pada pukul 9:10 malam dan mengatakan bahawa dia baru saja mengemas barangnya,” kenangnya.

Pada 23 Februari, pemandu itu ditahan secara jenayah sementara menunggu siasatan lanjut mengenai pembunuhan yang disyaki.

Pada 24 Februari, Horara meminta maaf kepada keluarga kereta di akaun Weibo rasminya dan mengakui bahawa perkhidmatannya tidak mempunyai ciri keselamatan.  

Syarikat itu juga mendedahkan bahawa ia telah mencapai penyelesaian dengan keluarga Che dan telah bekerja dengan keluarga untuk mengendalikan kejadian itu dengan betul. Bagi jumlah pampasan tertentu, wakil keluarga Che berkata dalam temu bual dengan The Paper, “Ia tidak sesuai untuk mendedahkan.”