Kemalangan kereta Henan NIO menarik perhatian

Pada pagi 4 Julai, kemalangan jalan raya berlaku di pintu masuk sebuah hospital di Luohe City, Wilayah Henan, China tengah. Dalam kejadian itu, sebuah kenderaan NIO disyaki beroperasi di luar kawalan dan merobohkan beberapa pejalan kaki di tepi jalan, menyebabkan kerosakan besar.

Pada hari itu,Biro Keselamatan Awam Luohe mengeluarkan notis: “Pada jam 8:36 pada 4 Julai 2022, kemalangan jalan raya berlaku di pintu selatan Hospital Pusat Luohe, menyebabkan 6 mangsa, salah satunya mati setelah penyelamatan gagal, dan 5 yang lain cedera dalam keadaan tidak mengancam nyawa. Selepas siasatan awal, pemandu kemalangan itu memandu sebuah kereta penumpang kecil ke hospital pusat untuk melawat pesakit. Disebabkan operasi yang tidak betul, kenderaan itu tiba-tiba memecut dan bertembung dengan kenderaan di hadapan, menyebabkan kemalangan jalan raya. Pada masa ini, pemandu telah ditangkap. Siasatan lanjut berhubung kemalangan itu sedang dijalankan. “

Ini adalah kemalangan kedua yang berlaku baru-baru ini yang melibatkan kenderaan yang dihasilkan oleh syarikat NIO. Sekitar jam 17:20 pada 22 Jun, sebuah kenderaan ujian NIO jatuh dari tingkat tiga ibu pejabat di Shanghai, membunuh dua penguji kokpit digital, salah satunya adalah kakitangan dan yang lain adalah pekerja rakan kongsi.

Lihat juga:Kereta uji NIO hilang kawalan, dua maut

NIO Inc. mengumumkan pada malam hari yang sama bahawa setelah kemalangan itu, syarikat itu segera bekerjasama dengan jabatan keselamatan awam untuk memulakan prosedur penyiasatan dan analisis penyebab kemalangan. Menurut analisis keadaan di lokasi, pada mulanya dapat disahkan bahawa ini adalah kemalangan buatan manusia, bukan disebabkan oleh kenderaan itu sendiri.

Jenama kenderaan tenaga baru NIO kini laris. Pada 1 Julai, NIO mengumumkan bahawa jumlah penghantarannya untuk bulan Jun 2022 adalah 12,961 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 60.3%, menetapkan rekod penghantaran bulanan yang lain. Pada suku kedua 2022, NIO menyampaikan sejumlah 25.059 kereta baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 14.4%, pertumbuhan positif selama 9 suku berturut-turut, melebihi panduan penghantaran Q2 2022.

Dari Januari hingga Jun 2022, NIO menghantar sejumlah 50.827 kereta baru, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 21.1%. Secara keseluruhan, 217,897 kereta NIO kini telah dihantar.