Kejatuhan industri tutor China membuat syarikat berebut

Pelabur dalam industri teknologi pendidikan China kini berada dalam kedudukan yang baik. Pada 24 Julai, pihak berkuasa China memperkenalkan satu set garis panduan baru yang komprehensif, yang dikenali sebagai dasar “pengurangan berganda”, untuk mengurangkan beban kerja rumah yang berlebihan dan kaunseling di luar kampus untuk pelajar pendidikan wajib. Dasar ini ditafsirkan sebagai penindasan China terhadap industri pendidikan keluarga, yang telah menjatuhkan seluruh industri ke dalam krisis kelangsungan hidup.

Garis panduan itu, yang dikeluarkan bersama oleh Majlis Negeri China dan Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China, melarang bimbingan untung untuk mata pelajaran sekolah teras. Syarikat-syarikat yang mengajar kursus sekolah rendah dan menengah harus didaftarkan sebagai “organisasi bukan keuntungan.” Pada masa yang sama, syarikat dilarang membiayai, menyenaraikan atau membenarkan pelabur asing memegang saham dalam syarikat mereka. Di bawah dasar ini, syarikat tutor swasta tidak akan mendapat lesen baru.  

Sekiranya anda melihat dengan teliti, satu siri peraturan ketat baru untuk industri tutor swasta yang berkembang pesat di China telah lama dibuat. Kebijakan itu menyusul beberapa bulan setelah desas-desus mengenai tindakan keras dalam industri ini. Pada bulan Mac, perwakilan beberapa syarikat gergasi bimbingan selepas sekolah dipanggil untuk mengadakan pertemuan di Kementerian Pendidikan China, di mana mereka diminta untuk memperlakukan pemberian mereka sebagai penerbitan dan oleh itu akan diteliti terlebih dahulu. Sebelum dasar “pengurangan berganda”, pihak berkuasa China telah mengehadkan kerja rumah dan masa siaran langsung untuk tunjuk ajar dalam talian.  

Dasar ini pada dasarnya akan mengubah model perniagaan syarikat swasta yang mengajar kurikulum sekolah kerana China bertujuan untuk mereformasi industri yang “dirampas modal”. Langkah ini dapat membantu mewujudkan masyarakat yang lebih harmoni, menyediakan persaingan pendidikan yang setara untuk kanak-kanak di seluruh negara, dan dapat meningkatkan kadar kelahiran di negara ini dengan mengurangkan kos kehidupan keluarga.

“Penindasan yang belum pernah terjadi sebelumnya datang dari puncak dan di luar Kementerian Pendidikan. Tujuannya bukan untuk menargetkan sektor swasta secara khusus, tetapi untuk memperbaiki pendidikan itu sendiri,” kata sumber South China Morning Post. Walau bagaimanapun, dasar itu memberi tamparan hebat kepada seluruh industri bimbingan dan persiapan ujian.  

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pasaran teknologi pendidikan China telah berkembang dengan pesat kerana berjuta-juta keluarga kelas menengah Cina sanggup melabur sebahagian besar pendapatan mereka untuk mempersiapkan anak-anak mereka untuk keputusan cemerlang dalam peperiksaan masuk kolej dan peperiksaan masuk sekolah menengah. Menurut Reuters, industri bimbingan ekstrakurikuler China bernilai lebih dari 120 bilion dolar AS.

Walaupun semasa wabak pneumonia mahkota baru, industri tutor swasta China menunjukkan angin kencang. Sekatan yang semakin meningkat telah mendorong permintaan untuk pendidikan dalam talian, yang pada gilirannya mendorong pertumbuhan yang luar biasa di pasaran teknologi pendidikan China. Statistik dari platform perlombongan dan analisis data iiMedia Research menunjukkan bahawa pasaran pendidikan dalam talian AS melonjak menjadi 70.25 bilion dolar Hong Kong pada tahun 2020, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 10%. Platform pendidikan dalam talian berkembang dan mendapat pembiayaan yang besar. Pada tahun 2020 sahaja, sebanyak 13 institusi pendidikan Cina akan disenaraikan untuk diperdagangkan secara terbuka.

Raksasa teknologi China, yang menginginkan pasaran teknologi pendidikan yang menguntungkan, telah mengikutinya dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan melabur dalam bidang pendidikan. Berbanding dengan pemimpin industri Yuan Fudao, yang ditubuhkan pada tahun 2012, dan Zuoye Gang, yang disokong oleh Baidu pada tahun 2013, ByteDance adalah pendatang lewat ke pasaran pendidikan dalam talian China. Syarikat ini, yang mengendalikan beberapa aplikasi yang berkaitan dengan pendidikan, dari tunjuk ajar bahasa Inggeris hingga kursus langsung, telah menjadikan teknologi pendidikan dan aplikasi video pendeknya Douyin sebagai keutamaannya pada tahun 2020. Pada tahun 2020, ketika ekonomi merosot, industri pendidikan berkembang pesat dan para pelabur masuk untuk mendapatkan pai pasaran. Tidak ada yang menjangkakan penguncupan secara tiba-tiba di pasaran teknologi elektronik yang melambung.  

Calon menunggu di luar pusat ujian di sebuah sekolah menengah di Guiyang, Provinsi Guizhou, barat daya China, 7 Jun 2021. Lebih daripada 10.78 juta calon telah mendaftar tahun ini untuk ujian masuk universiti tahunan China, yang lebih dikenali sebagai peperiksaan masuk kolej, untuk apa yang mungkin merupakan ujian paling sukar di dunia. (Xinhua/Tao Liang)

Akhir dunia datang lebih cepat daripada yang dijangkakan, dan pasaran saham selalu menjadi yang pertama bertindak balas. Berita mengenai perubahan dasar telah melanda harga saham syarikat pendidikan swasta China, menelan belanja berjuta-juta dolar dalam proses tersebut. 23 Julai,   Berdagang di Hong Kong, saham syarikat pendidikan termasuk New Oriental Education Technology, Scholars Education yang dikendalikan oleh Kuer Technology dan Best Learning Education di China menjunam lebih dari 47 peratus. Dalam perjanjian New York, saham TAL Education Group turun lebih daripada 70%, sementara nilai pasaran Gaotu Technology Group turun 63%.

Serangkaian dasar telah memberi tamparan hebat kepada komuniti pendidikan China. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 26 Julai, New Oriental Education Technology berkata ia menjangkakan garis panduan itu akan mempunyai kesan riak yang serius dalam perniagaannya. Namun, syarikat itu akan bekerjasama sepenuhnya dengan kerajaan. Tal juga mengakui bahawa garis panduan itu “akan memberi kesan buruk yang besar terhadap perkhidmatan tutor selepas sekolahnya yang berkaitan dengan mata pelajaran akademik dalam sistem pendidikan wajib China.”

“Sebelumnya, syarikat juga berharap mereka dapat diteruskan, tetapi setelah bulan Julai, beberapa pentadbir sekolah memutuskan untuk menutup dan melarikan diri,” kata Aidan Chau, seorang penyelidik di institusi yang berpusat di Hong Kong.  

Wall Street English, salah satu syarikat bimbingan bahasa Inggeris yang paling dihormati dan terkaya di dunia, baru-baru ini mengisytiharkan muflis di China. Syarikat Itali jelas menjadi mangsa, tetapi bukan satu-satunya, reformasi institusi pendidikan swasta baru-baru ini. Raksasa teknologi China ByteDance juga akan menutup pendidikan prasekolah yang berfokus pada kurikulum dan perniagaan bimbingan K12 di China untuk mematuhi peraturan. Platform pendidikan seperti Quagualong, Gyeongbuk, dan GOGO Kid juga ditutup.

Pekerja dalam industri tutor bersiap untuk yang terburuk kerana industri ini telah mulai memberhentikan pekerja secara besar-besaran. ByteDance merancang untuk memecat beberapa guru, kakitangan penjualan dan pengiklanan di jabatan pendidikannya. VIPThink, syarikat teknologi pendidikan China yang lain, akan dipaksa untuk memberhentikan pekerja. Kadar pemberhentian dilaporkan setinggi 70% -80%. Seorang pekerja di jabatan sumber manusia Gaotu Technology mengesahkan bahawa syarikat itu “mengoptimumkan” tenaga kerjanya.

“Mereka telah memecat beberapa orang dalam beberapa hari terakhir. Semua orang bimbang. Belum giliran kami, tetapi saya rasa kami sedang menunggu,” kata seorang pekerja dari Gao Tu kepada Pandelli.

Selepas tindakan keras itu, syarikat teknologi elektronik di seluruh China telah merebut celah dan mempertimbangkan pilihan lain untuk terus beroperasi. Menurut One   Menurut laporan media, TAL Education Group merancang untuk mengubah kandungan mereka, seperti mengajar anak-anak hanya pada hari kerja dan tidak pernah menggunakan video tunjuk ajar yang dirakam pada hujung minggu; Yuan Fudao cuba menyesuaikan semula ketika mereka merancang untuk mempromosikan aplikasi pembelajaran dalam talian “praktikal” yang akan menargetkan “perangai saintifik” anak-anak dan bukannya menyelidiki fakta peperiksaan; Pendidikan Oriental Baru telah mengubah matlamatnya kepada ibu bapa. Beberapa laporan media mengatakan syarikat itu merancang untuk menubuhkan pusat di Beijing untuk membantu ibu bapa “menguasai kaedah keibubapaan saintifik,” termasuk bagaimana mereka dapat membantu anak-anak menguruskan masa mereka dengan lebih baik dan mengawal emosi mereka. Kakitangan Gaotu mengatakan syarikat itu kini bersiap sedia untuk perkhidmatan pendidikan orang dewasa. Dari lelaki penghantaran ke peperiksaan perkhidmatan awam, syarikat itu bertujuan untuk segala-galanya yang memerlukan sijil atau peperiksaan.

Walaupun semakan itu mengganggunya, industri ini masih belum mati.   Setakat ini, pemain yang terlibat telah menganalisis polisi dan sedang mencari jalan.