Kedai e-buku Amazon Kindle akan keluar dari China

Amazon akan menutup e-kedai buku Kindle di China tahun depanKenyataan yang disiarkan di akaun WeChat rasminyaKhamis.

Syarikat itu berkata bahawa kedai e-buku Kindle China akan berhenti menjual produk digital mulai 30 Jun tahun depan, tetapi pelanggan boleh terus memuat turun mana-mana buku yang dibeli selama setahun selepas itu.

Pada sidang akhbar biasa pada hari Khamis, Gao Feng, jurucakap Kementerian Perdagangan China, berkata sebagai tindak balas kepada kejadian itu, “Kami perhatikan bahawa Amazon baru saja mengumumkan penutupan perniagaan e-book di China. Secara objektif, sebagai pasaran pengguna kedua terbesar di dunia yang berkembang pesat, China melihat bahawa peningkatan produk dan perkhidmatan memerlukan kepantasan. Bagi pelbagai entiti pasaran, termasuk perusahaan yang dibiayai oleh asing, menyesuaikan produk dan perkhidmatan mengikut perkembangan pasaran adalah fenomena biasa dalam ekonomi pasaran. “

Gao menambah, “Secara keseluruhan, China terus mengekalkan daya tarikan yang kuat terhadap pelaburan asing. Dari Januari hingga April 2022, China menggunakan 478.61 bilion yuan ($71.7 bilion), peningkatan 20.5% tahun ke tahun. Khususnya, pelaburan AS di China meningkat 53.2%. China terus mengalu-alukan pelabur dari seluruh dunia dan terus meningkatkan pelaburannya di negara kita”.

Pada bulan Disember 2012, laman web Amazon China secara rasmi melancarkan e-kedai buku Kindle domestik, yang membolehkan pengguna membeli kandungan Cina secara langsung. Pada awal operasi, kedai ini melancarkan puluhan ribu e-buku. Dengan perkembangan Internet, tabiat membaca telah mengalami perubahan besar, dan bahagian e-buku meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 2016, China menjadi pasaran terbesar di dunia untuk penjualan peranti Kindle.

Walau bagaimanapun, persaingan yang dihadapi Kindle di China semakin meningkat. Platform membeli-belah China dan perisian media sosial seperti JD.com, Dangdang dan WeChat telah melancarkan perniagaan e-book mereka sendiri.

Seawal awal 2022, ada berita bahawa Kindle akhirnya akan menarik diri dari pasaran China. Perkhidmatan pelanggan rasmi Kindle mengatakan pada masa itu bahawa ia tidak menerima pemberitahuan seperti itu. Pengguna masih boleh menggunakan Kindle secara normal dan mendapatkan perkhidmatan selepas jualan. Walau bagaimanapun, kedai Taobao rasmi Kindle telah ditutup. Kedai utama di JD.com dan semua kedai fizikal luar talian juga ditutup. Ini adalah tanda-tanda bahawa perniagaan Kindle di China akan berhenti.

Lihat juga:Amazon mengeluarkan respons terhadap desas-desus bahawa Kindle menarik diri dari pasaran China