Kebangkitan luar biasa industri haiwan kesayangan China

Berita yang memilukan-kematian retriever emas bernama Siri kerana kesalahan pengangkutan-berlangsung selama beberapa hari di platform microblogging China Weibo, dengan berjuta-juta orang, bahkan selebriti, bersuara untuk Siri dan menuntut keadilan.  

Pemilik Siri Chen Dan menghabiskan 2.600 yuan untuk menyewa Bangbang International Freight and Shipping Company untuk mengangkut Siri dari Nanjing ke Guiyang. Namun, dia mendapati bahawa Siri kesayangannya mati akibat serangan panas di bawah jagaan sebuah syarikat logistik yang pekerjanya secara diam-diam menukar pengangkutan menjadi bas tanpa kebenaran, menyebabkan dia tercekik. Setelah Chen menyiarkan pengalamannya di media sosial, topik “Golden Retriever Siri” mendahului senarai, dengan 2 bilion tontonan dan hampir 500,000 perbincangan di Weibo. Pencinta haiwan kesayangan meneteskan air mata atas tragedi itu, melampiaskan kemarahan mereka terhadap salah laku syarikat logistik dan menyatakan kebimbangan mengenai penyelewengan ekonomi haiwan kesayangan.  

“Empati pemilik haiwan kesayangan yang takut akan sesuatu yang mengerikan yang akan terjadi pada haiwan kesayangan mereka suatu hari nanti mendorong kejadian itu menjadi perhatian dan membuat perbualan tetap panas,” kata seorang pengamal industri.  

Kewujudan kejadian seperti itu, walaupun mengganggu, memberi isyarat lain: Industri haiwan kesayangan China berkembang pesat. Menurut “Kertas Putih Industri Haiwan Peliharaan China 2020” yang dikeluarkan bersama oleh rangkaian sosial pemilik haiwan peliharaan China Goumin.com dan Asia Pet Expo, jumlah anjing dan kucing yang dibesarkan oleh penduduk bandar akan mencapai 108.4 juta pada tahun 2020. Penduduk penduduk bandar China hampir 850 juta, yang bermaksud bahawa satu dari 10 orang mempunyai kucing atau anjing peliharaan.

Pertumbuhan pesat keluarga haiwan peliharaan adalah disebabkan oleh pengembangan kelas menengah dan penyebaran urbanisasi. Mungkin trend peningkatan single dan kelahiran yang lebih rendah, dan tekanan yang semakin meningkat pada generasi muda, telah mempercepat pengembangan keluarga haiwan peliharaan di China. Menurut Biro Statistik Kebangsaan China (NBS China), majoriti anjing dan kucing peliharaan di China terdiri daripada warga emas dan generasi muda yang tinggal bersendirian di bandar dan terdesak mencari pasangan.

  “Memiliki haiwan peliharaan memenuhi keperluan emosi banyak orang Cina. Laporan kami menunjukkan bahawa hampir 60% pemilik haiwan peliharaan menganggap rakan haiwan mereka sebagai anak mereka,” kata Liu Xiaoxia, ketua eksekutif Goumin.com.

Trend ini tidak menunjukkan tanda-tanda mereda. Menjelang 2024, China dijangka mempunyai 248 juta anjing dan kucing peliharaan bandar, berbanding 172 juta di Amerika Syarikat. Perkembangan keluarga haiwan kesayangan yang berterusan telah memupuk ekonomi haiwan kesayangan yang paling menjanjikan di dunia, kerana pencinta haiwan kesayangan Cina sanggup berbelanja besar pada perkhidmatan haiwan kesayangan seperti makanan, rawatan perubatan, kecantikan dan penjagaan angkat. Walaupun dalam konteks wabak pneumonia mahkota baru yang menurunkan kemerosotan ekonomi dunia, pasaran pengguna industri haiwan peliharaan telah mencapai kenaikan 4.1 bilion yuan pada tahun 2020, dengan jumlah 206.5 bilion yuan. Menurut iiMedia Research, pasaran haiwan peliharaan China dijangka mencapai 600 bilion yuan menjelang 2023.

Makanan haiwan peliharaan menyumbang bahagian terbesar dari semua kos. Pada festival membeli-belah Hari Singles Alibaba tahun lalu, pemilik haiwan peliharaan China membeli lebih daripada 14,000 tan makanan kucing dan 18,000 tan makanan anjing. Singles Day adalah acara membeli-belah terbesar di dunia, yang diadakan pada 11 November. Dari semua perkara yang boleh dibeli secara dalam talian, makanan kucing adalah barang import terlaris, bahkan melebihi susu tepung bayi yang diimport. Barang dan perkhidmatan lain yang berkaitan dengan haiwan kesayangan juga termasuk dalam senarai terlaris.  

Menurut Biro Perangkaan Kebangsaan China (NBS), dari 2010 hingga 2016, kadar pertumbuhan kompaun industri haiwan peliharaan China adalah 49.1%. Ini adalah pertumbuhan terpantas dari semua kategori barangan pengguna. Dalam dekad yang lalu, ekonomi haiwan peliharaan China, termasuk makanan, mainan dan bekalan, dan haiwan peliharaan itu sendiri, telah berkembang pada kadar 2.000 peratus yang mengejutkan.

Lonjakan cinta haiwan kesayangan telah mendorong banyak pelabur yang menginginkan keuntungan besar dari ekonomi haiwan kesayangan untuk memasuki industri ini dengan penuh semangat, bersaing untuk mendapatkan bahagian pasaran yang berkembang pesat. Perkhidmatan yang berkaitan dengan haiwan kesayangan, seperti penjagaan haiwan kesayangan, asrama haiwan kesayangan, pengangkutan haiwan kesayangan, dan lain-lain, telah berkembang dalam beberapa tahun terakhir.

“Dengan kemasukan spekulator ke dalam industri haiwan kesayangan-kebanyakan mereka tidak mempunyai latihan profesional, kualiti perkhidmatan haiwan peliharaan bercampur-campur,” kata Lu Meiyue, seorang doktor haiwan di Beijing. “Tragedi Siri hanyalah mikrokosmos industri haiwan kesayangan semasa, yang penuh dengan salah laku yang mengganggu,” tambahnya.  

Dari kecuaian perubatan yang disebabkan oleh hospital haiwan peliharaan yang tidak berlesen hingga pengangkutan haram yang dikendalikan oleh syarikat yang tidak dibenarkan, bayi berbulu yang tak terhitung jumlahnya telah menjadi mangsa kekacauan yang didorong oleh keuntungan yang tinggi. Pada awal Mei, berita “Pet Blind Box” mencetuskan kemarahan di China. Pedagang yang tidak bertanggungjawab menjual haiwan peliharaan dalam bungkusan misteri, memerah anak anjing dan anak kucing yang lapar ke dalam peti kecil dan menyampaikannya melalui perkhidmatan pos. SEKURANG-KURANGNYA 160 kucing dan anjing malang ditemui dalam trak milik sebuah syarikat kurier di Chengdu, sebahagian daripadanya sudah mati. Media negara China Xinhua menggambarkannya sebagai “penghujatan terhadap kehidupan”  

Tragedi ini adalah peringatan yang jelas tentang sejauh mana China harus pergi dari segi standardisasi industri haiwan kesayangan. “Pada masa ini, ambang masuk ke industri haiwan peliharaan jauh lebih rendah daripada industri lain, dan ada banyak titik buta, seperti operasi dan peraturan haram,” kata Lu. “Untuk mengembangkan industri haiwan peliharaan dengan lebih baik, masalah ini perlu diselesaikan secepat mungkin,” tambah Lu.  

Banyak pemilik haiwan peliharaan dan pakar industri setuju dengan pendapat Mr. Lu dan meminta pengenalan kebijakan dan peraturan yang relevan untuk mengisi jurang hukum dalam industri hewan peliharaan. Pada masa yang sama, latihan jangka panjang diberikan kepada profesional seperti doktor haiwan dan pakar kecantikan untuk mengelakkan tragedi tersebut. Walaupun panggilan berulang dari masyarakat sivil, undang-undang yang berkaitan dengan haiwan masih belum diperkenalkan. Tetapi Lew optimis mengenai masa depan.  

Dia berkata: “Mengingat peningkatan industri haiwan peliharaan yang luar biasa, secara bertahap menjadi salah satu pasar yang paling menjanjikan di masa depan. Ini sangat besar sehingga jabatan pemerintah yang relevan tidak dapat mengabaikan permintaan pasar. Mengatur industri yang berkaitan dengan haiwan peliharaan dan membimbing tingkah laku sosial untuk meningkatkan perlakuan haiwan peliharaan dan mengakhiri kekejaman haiwan Kerangka undang-undang akan segera berlaku untuk industri haiwan peliharaan”.