Jualan runcit kenderaan tenaga baru China akan mencapai 450,000 pada bulan Julai

Persatuan Kereta Penumpang China (CPCA) menyatakan pada 22 Julai bahawa berdasarkan tinjauan sasaran runcit pengeluar Julai dan data trend penjualan mingguan,Penjualan runcit kereta penumpang dijangka 1.77 juta pada bulan Julai, meningkat 17.8 peratus tahun ke tahun. Pada masa yang sama, penjualan runcit kenderaan tenaga baru adalah 450,000, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 102.5%.

Pada bulan Jun, ketika wabak ini dikelola dan dibendung, laporan penggunaan yang memperincikan tren penggunaan setelah wabak itu dikeluarkan. Dasar pengurangan dan pengecualian cukai pembelian ditumpangkan, dan jangka pendek subsidi tempatan bermaksud bahawa pasaran telah pulih sedikit. Pada bulan Jun, penjualan runcit kereta penumpang adalah 1.944 juta, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 22.7%. Penjualan runcit kenderaan tenaga baru adalah 531,000, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 130.6%, dan kadar penembusan mencapai 27.3%.

Mengenai trend pasaran automotif pada bulan Julai, CRRC percaya bahawa keadaan wabak nasional pada umumnya stabil pada bulan Julai, dan rantaian bekalan dan pengeluaran kenderaan beroperasi seperti biasa. Pembuat kenderaan seperti Neo, Tesla, dan GAC Aion telah meningkatkan lagi kapasiti pengeluaran.

Bukan hanya itu, setelah berakhirnya kebijakan penggunaan di berbagai wilayah pada akhir bulan Juni, pemerintah akan terus menerapkan kebijakan atau mulai memperkenalkan putaran kedua subsidi untuk terus mendukung pasar otomotif.

Pada pertengahan bulan Julai, kadar diskaun pasaran keseluruhan untuk kereta penumpang adalah sekitar 13.7%, sama seperti bulan lalu. Di bawah tekanan tugas penjualan tahunan, pengeluar terus berusaha. Tinjauan sasaran runcit Julai menunjukkan bahawa penjualan pengeluar menyumbang sekitar 80% dari jumlah pasaran, peningkatan dua digit tahun ke tahun.

Lihat juga:Kenderaan komersial tenaga baru China berkembang pesat

Jualan runcit pengeluar utama meningkat sebanyak 16% tahun ke tahun pada minggu pertama dan kedua bulan Julai. Dengan penerusan dasar pengguna di pelbagai wilayah, penjualan dijangka meningkat dengan stabil pada minggu ketiga, dengan peningkatan tahun ke tahun sekitar 19%. Dengan mengambil kira asas rendah yang dipengaruhi oleh kekurangan cip pada tempoh yang sama tahun lalu, jualan runcit purata pada minggu keempat dijangka meningkat sekitar 17% tahun ke tahun.