Jidu, Baidu, dan Qualcomm membina kereta pengeluaran besar-besaran pertama di China yang dilengkapi dengan platform kokpit kereta Snapdragon generasi keempat

Baidu, Jidu Automobile, Qualcomm TechnologyMengumumkan pada hari Isnin bahawa kereta pengeluaran pertama Jidu akan menggunakan sistem kokpit digital pintar yang dibantu oleh teknologi Baidu dan Qualcomm.

Sistem ini didasarkan pada platform kokpit kereta Snapdragon generasi keempat dari Qualcomm Technologies, ditambah sistem kokpit pintar generasi seterusnya dan penyelesaian perisian yang dikembangkan oleh Jidu dan Baidu.

Jidu disokong oleh gergasi enjin carian China Baidu dan pembuat kereta China Geely Holdings. Kereta yang dihasilkan secara besar-besaran yang menampilkan kokpit digital baru dijangka dilancarkan pada tahun 2023 dan dijangka menjadi kereta yang dihasilkan secara besar-besaran domestik pertama yang dilengkapi dengan platform kokpit kereta generasi keempat Snapdragon. Para hadirin di Pameran Automobil Antarabangsa Beijing akan dapat melihat pratonton kereta konsep ini untuk produk sepadu pada bulan April 2022.

Dengan peningkatan kuasa pengkomputeran yang kuat dan kecerdasan kereta, kereta akan menjadi produk utama dalam era kecerdasan buatan (AioT). Oleh itu, kokpit digital canggih menjadi konfigurasi standard untuk kenderaan generasi akan datang dan faktor pembezaan utama untuk kenderaan.

Platform kokpit kereta Snapdragon generasi keempat bertujuan untuk memberikan pengalaman pengguna dalam kereta yang sangat baik, serta keselamatan, keselesaan dan kebolehpercayaan. Platform ini menyokong aplikasi keselamatan yang mematuhi keperluan ISO26262, direka untuk menyokong generasi baru kenderaan yang saling berkaitan pintar, dan peralihan kepada konsep seni bina partition. Platform ini juga dirancang sebagai pusat utama untuk pengkomputeran berprestasi tinggi, penglihatan komputer, kecerdasan buatan, dan pemprosesan pelbagai sensor, dengan konfigurasi perisian yang fleksibel untuk memenuhi keperluan pengkomputeran, prestasi, dan keselamatan fungsional di wilayah atau domain tertentu.

Lihat juga:Bekas eksekutif NIO dan Ford Zhu Jiang menyertai Jidu sebagai naib presiden

“Sejak penubuhannya setengah tahun yang lalu, Jidu telah berkembang pesatKereta Mule Bersepadu Perisian (SIMUCar), dan pengembangan kokpit digital pintar dan kemampuan pemanduan pintar, “kata Ketua Pegawai Eksekutif Extreme Xia Yiping. “Kami sangat gembira bahawa produk pertama Jidu akan menjadi kereta produksi pertama yang dikuasakan oleh platform kokpit kereta Snapdragon generasi keempat pada tahun 2023. Kami akan dengan cepat melaksanakan teknologi kokpit pintar canggih dan segera membawa teknologi ini ke pasaran. Buat robot automotif yang boleh dipercayai dan berkembang sendiri.”