Jianzhi Education memohon IPO AS setelah ditolak di China

Pada 13 Julai, Waktu Timur AS, Jianzhi Education menyerahkan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC), dengan mata memandang untuk mengumpulkan 50 juta dolar AS. Syarat harga tidak dinyatakan.

Permohonan Jianzhi dibuat setelah Didi diteliti untuk menangani keselamatan data. Sebelumnya, Keep, Ximalaya dan LinkDoc semuanya membatalkan IPO AS yang dirancang kerana kebimbangan mengenai kemungkinan kesan penghapusan aplikasi Didi.

Lihat juga:Menghadapi kemungkinan kesan penghapusan Aplikasi Didi, syarikat China Keep, Ximalaya dan LinkDoc membatalkan rancangan IPO mereka di Amerika Syarikat

Syarikat pendidikan merancang untuk menggunakan dana baru untuk menghasilkan kandungan pendidikan baru dan membeli beberapa produk dari pihak ketiga. Penjualan, pendapatan, perkhidmatan pelanggan, pemerolehan berpotensi dan pelaburan strategik serta operasi harian juga akan berkongsi sebahagian daripada dana.

Jianzhi Education telah gagal disenaraikan di Hong Kong empat kali, tetapi tidak ada yang menyatakan alasan kegagalan tersebut.

Jianzhi Education ditubuhkan pada tahun 2011 dan dahulunya dikenali sebagai Sentul Education. Ia disenaraikan di Papan Ketiga Baru pada bulan Mei 2016 dan kemudian dihapus pada bulan November 2017. Pendapatannya pada suku pertama 2021 adalah 98.374 juta yuan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 80%.

Laman web rasmi firma yang berpusat di Beijing menunjukkan bahawa ia bergantung pada pengkomputeran awan, data besar, kecerdasan buatan dan teknologi lain untuk menyediakan kandungan pendidikan digital dan penyelesaian pendidikan pintar kepada pelanggan seperti universiti domestik.

Pada 31 Mac 2021, perpustakaan kandungan pendidikan syarikat mengandungi lebih daripada 25,000 kursus dalam talian dengan jumlah masa sekitar 4,500 jam, di mana lebih daripada 70% dikembangkan secara bebas, merangkumi bimbingan keusahawanan, latihan kemahiran profesional, peperiksaan pensijilan vokasional, dll.

Prospektus itu juga menyebutkan bahawa Jianzhi Education kini menyediakan perkhidmatan dalam talian kepada kira-kira 2,000 kolej dan universiti di seluruh negara.

“Institusi pendidikan tinggi memberi perhatian lebih banyak untuk memberikan latihan praktikal kepada pelajar, tetapi program akademik mereka kurang praktikal, menyukarkan graduan untuk menerapkan pengetahuan yang mereka pelajari di sekolah secara langsung ke tempat kerja,” kata prospektus itu. Dengan mengambil kursus kerjaya dalam talian, pengguna boleh mendapatkan sijil profesional selain hanya meningkatkan kemahiran kerja mereka.

Menurut data yang diberikan oleh Frost Sullivan, pasaran pendidikan vokasional dalam talian telah meningkat dari 36.9 bilion yuan pada tahun 2016 menjadi 75.3 bilion yuan pada tahun 2020, dan dijangka mencapai 175.9 bilion yuan pada tahun 2025.