Jenama mewah menjadi digital di China: Apakah trend utama e-dagang pada tahun 2021?

Oleh kerana perjalanan antarabangsa di seluruh dunia ditindas, jenama mewah mencari cara baru untuk pulih dari tekanan wabak pada sistem ekonomi global. Satu strategi ialah berpuluh-puluh jenama mewah, termasuk Gucci, Cartier, Montblanc dan Prada, membuka kedai dalam talian di China tahun lepas untuk membantu menjana jualan.

Lihat juga:Gucci untuk bergabung dengan Tmall Luxury Pavilion Alibaba: langkah seterusnya untuk jenama mewah global di China

Laporan McKinsey 2019 menunjukkan bahawa pengguna China menyumbang kira-kira satu pertiga daripada pasaran jenama mewah global. Walau bagaimanapun,   Kebanyakan belanja sering dibuat semasa melancong ke luar negara.  

“Lapan tahun yang lalu, menjual barang mewah dalam talian tidak menjadi masalah,” kata Pablo Maulon, pengarah urusan Digital Luxury Group China. Beliau menambah: “Di pasaran mewah, pengalaman sentuhan dan perkhidmatan di kedai dianggap faktor yang lebih penting. Covid-19 benar-benar mempercepatkan banyak perkara.”

2021 mungkin tahun untuk lebih banyak jenama mewah untuk didigitalkan di China. Laporan Bain & Company 2020 menunjukkan bahawa jumlah jualan barangan mewah global pada tahun 2020 jatuh sebanyak 23%, rekod rendah. Pada masa yang sama, nilai pasaran mewah peribadi jatuh dari 281 bilion euro pada tahun 2019 kepada 217 bilion euro pada tahun 2020. China adalah satu-satunya negara di dunia di mana industri barangan mewah terus berkembang. Pasaran mewah peribadi negara mencapai 44 bilion euro, peningkatan tahunan sebanyak 45%. Bain & Company menganggarkan bahawa menjelang 2025, China boleh menjadi pasaran mewah terbesar di dunia.

Buat masa ini, pengguna milenium dan Gen Z merupakan kuasa beli terbesar barangan mewah China. Menurut laporan media domestik, nisbah penjualan barang mewah China di platform digital telah meningkat dari 13% pada tahun 2019 menjadi 23% pada tahun 2020, dan jumlah penjualan telah meningkat sekitar 150%. Menurut data dari platform e-dagang Alibaba Tmall, 70% penggunaan milenium tergolong dalam kategori mewah.

Tmall, WeChat, dan Red Mall adalah platform utama bagi jenama mewah untuk mempromosikan diri mereka di China. Gergasi e-dagang Tmall mengatakan bahawa sejak tahun 2020, lebih daripada 200 jenama mewah telah mendirikan kedai digital di platform, dengan nilai penjualan meningkat 130%.

WeChat, platform media sosial yang paling banyak digunakan di China, juga menyumbang kepada pendigitalan jenama mewah di China. Jumlah nilai barangan yang dijual mencapai 800 bilion yuan pada tahun 2019, dan mengalami lonjakan 115% pada tahun 2020 antara Januari dan Ogos.

Red Mall, yang dikenali sebagai Xiaohongshu di China, berkongsi nama dengan laman media sosial yang berkaitan dan mungkin merupakan pembelian kosmetik China yang paling dipercayai dan platform perkongsian media   . Kini lebih daripada 30 jenama mewah telah menyertai Red Mall, dan ramai juga telah mengadakan acara langsung untuk membiarkan lebih ramai pengguna China memahami jenama itu.