Jenama ais krim mewah Chicecream meminta maaf atas kesalahan masa lalu, menerbitkan surat yang menuduh media memfitnah

Di tengah kontroversi hubungan masyarakat, perwakilan Chicecream, yang dikenali di China sebagai “Hermes in Ice Cream,” meminta maaf pada hari Khamis atas dua insiden iklan palsu pada tahun 2019 melalui Weibo, sambil tetap tegas terhadap tuduhan harga yang terlalu tinggi dan sikap buruk terhadap pengguna.

Pada 15 Jun, satu catatan di laman media sosial yang mendakwa harga produk Chicecream terlalu tinggi menjadi viral di Sina Weibo. Menurut Blue Whale, media domestik yang pertama kali melaporkan topik itu, pengasas syarikat itu, Lin Sheng, menunjukkan sikap sombong apabila bercakap tentang harga produk dalam temu bual baru-baru ini dengan TV Beijing.

“Keuntungan kami hanya sedikit lebih tinggi daripada ais krim tradisional,” kata Lin, sambil mengakui bahawa ais krim paling mahal yang pernah mereka jual adalah produk yang disebut Ecuador Pink, yang berharga 66 yuan ($10) setiap satu.

Mematuhi kedudukannya sebagai jenama ais krim premium, Chicecream telah menjual lebih cepat daripada jenama tradisional, dengan produk biasanya melayang sekitar 15-20 yuan ($2-3)-tiga hingga lima kali harga pasaran purata.

“(Serbuk Ecuador) berharga 66 yuan setiap satu, tetapi harganya sudah 40 yuan ($6)… sangat mahal, ambil atau serahkan,” kata Lin dalam video yang diedit.

Weibo dengan cepat menjadi viral, dengan lebih daripada 700 juta bacaan dan 63,000 komen. Banyak netizen menyertai tren dengan berkongsi pengalaman mereka dengan produk Chicecream, sementara yang lain mengecam Lin atas sikapnya.

“Cool, maka saya tidak akan memakannya,” komen yang paling popular. Sementara yang lain meratap: “Dari semua jenama ais krim yang saya cuba, Chicecream adalah jenama yang tidak pernah saya beli lagi. Ia mahal dan tidak enak”.

Lan Jinger kemudiannya mengeluarkan laporan lain pada 16 Jun, sebagai tindak balas terhadap serangkaian insiden iklan palsu yang dilakukan oleh jenama tersebut sejak Mac 2019. Kedua-dua insiden ini telah dikenakan hukuman pentadbiran oleh Biro Pengawasan Pasar Perbandaran Shanghai dua kali..

Menurut laporan itu, produk ais krim berperisa susu ChiceCream diiklankan hanya dibuat dari susu dan mengandungi “tidak ada setetes air”, tetapi senarai ramuan termasuk air yang disucikan. Satu lagi produk yang didakwa mengandungi kismis “super”, kismis dari Turpan didapati hanya menggunakan” gred pertama”, kismis pukal.

Pelanggaran hak pengguna lain termasuk membesar-besarkan ramuan dalam serbuk matcha dan membuat hadiah yang tidak ada dalam keju cheddar yang digunakan dalam satu produk.

Chicecream memberikan respons mereka terhadap kontroversi itu pada 17 Jun. Surat permintaan maaf terpapar di akun resmi Weibo perusahaan terkait berbagai hukuman atas insiden iklan palsu pada 2019.

Surat itu berbunyi: “Kami sangat menyesal atas kesalahan yang telah kami lakukan… Syarikat kami berada di tahap awal dan tidak memiliki pengalaman dan pengetahuan yang cukup mengenai peraturan yang relevan. Lebih penting lagi, kami tidak memiliki mekanisme penapisan yang ketat untuk menyampaikan tujuan penyediaan dan promosi.”

Dua jam selepas surat itu disiarkan, syarikat itu mengeluarkan surat peguam melalui akaun Weibo yang sama. Dokumen itu menuduh Lan Jinger memfitnah pengasas Jeremy Lin dan menuntut agar tindakan sedemikian dihentikan segera dan permintaan maaf dan pampasan bagi kerugian yang disebabkan oleh laporan media.

Lihat juga:Superstar siaran langsung China Viya meminta maaf kerana melancarkan produk jenama Supreme palsu

Sebagai tambahan, Chicecream merilis video wawancara Lin yang tidak diedit dengan TV Beijing yang menunjukkan bahawa komen “ambil atau tinggalkan” yang dikritik hebat tidak dibuat oleh Lin kepada pengguna jenama itu, tetapi dari pembekal ramuan syarikat, yang ditujukan kepada Lin mengenai barang yang dianggap terlalu mahal oleh Lin.

Dakwaan Chicecream bahawa video yang dikeluarkan oleh Lan Jinger diedit dengan jahat untuk memprovokasi perselisihan menunjukkan bahawa syarikat itu tidak akan berusaha keras untuk mempertahankan hak mereka.

Ditubuhkan pada tahun 2018, syarikat yang berpusat di Shanghai ini telah berusaha untuk menekankan warisan Cinanya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, melalui pemasaran yang tepat, ia menargetkan pelanggan muda yang mengejar produk fesyen, dan popularitasnya telah meningkat. Pada bulan Mei, syarikat itu menyelesaikan pembiayaan Siri A, mengumpulkan 200 juta yuan ($30.7 juta) dari Genesis Capital, H Capital dan Everything Capital.