JD Technology menarik balik permohonan IPO ke Bursa Saham Shanghai

Pada 30 Mac, JD Technology, sebuah syarikat Fintech di bawah gergasi e-dagang JD.com, menarik balik permohonan IPOnya ke Bursa Saham Shanghai. Sebagai tindak balas, Jawatankuasa Penyenaraian Bursa Saham Hong Kong mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah memutuskan untuk menamatkan kajian IPO syarikat.

Menurut prospektus yang diungkapkan pada 11 September 2020, JD Technology sebelumnya dikenal sebagai JD Digital dan JD Finance, yang menyediakan penyelesaian digital untuk pelbagai entiti termasuk institusi kewangan, perusahaan pedagang, pemerintah dan pelanggan lain. Ia merancang untuk menerbitkan tidak lebih daripada 538 juta saham, mencakupi tidak kurang daripada 10% daripada jumlah modal.

Dari 2017 hingga 2019, pendapatan operasi tahunan JD Technology adalah 9.070 bilion yuan (AS $1.384 bilion), 13.616 bilion yuan (AS $2.076 bilion) dan 18.203 bilion yuan (AS $2.778 bilion). Pendapatan pada separuh pertama tahun 2020 adalah 10.327 bilion yuan ($1.576 bilion).

Walau bagaimanapun, dengan peraturan kewangan yang ketat, pengeluaran IPO syarikat dijangka-terutamanya selepas Bursa Saham Shanghai dan Bursa Saham Hong Kong mengumumkan penggantungan proses IPO Ant Group pada 3 November tahun lepas.

Lihat juga:Shanghai dan Hong Kong menghentikan IPO Ant Group setelah pengawal selia berunding dengan Jack Ma

Terjejas oleh peraturan baru mengenai pembiayaan mikro dalam talian, JD Technology menyesuaikan skop perniagaannya. Sejak permohonan IPO pada September tahun lepas, nama syarikat, model perniagaan, pasukan eksekutif, dan lain-lain telah berubah.

Pada 31 Mac, JD.com menandatangani perjanjian akhir untuk memindahkan perniagaan pengkomputeran awan dan kecerdasan buatan 15.7 bilion yuan ($2.4 bilion) kepada JD Technology, yang bermaksud bahawa ciri teknikal JD Technology akan diketengahkan.

Pada bulan Disember 2020, JD.com mengumumkan bahawa mantan JD Digital dan Ketua Pegawai Eksekutif JD Finance Chen Shengqiang dilantik sebagai naib ketua baru firma itu, dan mantan ketua pegawai pematuhan JD Li Yayun dilantik sebagai CEO baru. Pada bulan Januari, syarikat itu menggunakan nama baru-“Teknologi Jingdong”.

Baru-baru ini, pasukan eksekutif JD Technology telah berubah lagi. Xu Ling, bekas ketua JD Technology Fintech Group, menukar pekerjaan untuk menjadi ketua jabatan perancangan strategik JD, dan Li Bo mengambil alih jawatan Xu sebelumnya.

Selepas menyerap perniagaan baru dan menjalani pelarasan peribadi, JD Technology boleh menghantar semula permohonan penyenaraian. Sekiranya permohonan itu berjaya diterima, ia akan menjadi satu lagi syarikat tersenarai di bawah JD.com selepas JD Health dan JD Logistics.

Pada masa yang sama, JD.com terus menanam cawangan baru, seperti Produk Perindustrian JD, Pengeluaran dan Pembangunan JD, dan sebagainya. Yang terakhir baru-baru ini menimbulkan banyak wang.