JD Logistics menyelesaikan pemerolehan Debon dengan harga 8.98B yuan

JD Logistics telah mengumumkan bahawa pada 26 Julai,Ia menyelesaikan perjanjian utama untuk memperoleh kepentingan dalam Deppon. juga mengumumkan penyelesaian transaksi yang berkaitan dengan pemerolehan ekuiti Deppon, termasuk penyelesaian pemindahan pertama, pemindahan pertama MVA dan perjanjian penjual ekuiti minoriti, di mana penjual yang berkenaan memindahkan lebih dari 50% ekuiti Deppon kepada pembeli. Selepas urus niaga ini, Deppon (termasuk Deppon Group) akan menjadi anak syarikat JD Logistics.

Depp Logistics mengumumkan bahawa syarikat pengurusan Suqian JD Zhuofeng kini dapat mengawal Depp melalui pemindahan untuk memperoleh saham, menerima Cui Weixing, pengarah, penyelia, dan eksekutif kanan untuk memperoleh hak suara yang sesuai dengan beberapa saham Depp. Dengan selesainya penghantaran saham yang mendasari, Cui Weixing bukan lagi pengawal de facto Depeng Logistics, dan Depeng masih merupakan pemegang saham pengendali syarikat. JD Zhuofeng yang dikendalikan oleh JD akan menjadi pemegang saham pengendali tidak langsung syarikat.

Pada bulan Mac tahun ini, JD Logistics mengumumkan pengambilalihan 99.99% saham Deppon dengan harga 8.976 bilion yuan (AS $1.33 bilion), merangkumi sekitar 66.49% modal saham terbitan Deppon.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri Deeproute.ai bekerjasama dengan Deppon Express

Menurut Tech.Sina, ketua Depeng, Cui Weixing, menjelaskan dalam pertemuan dalaman bahawa integrasi, pemberhentian, dan penggabungan yang dikhabarkan tidak akan menjadi kenyataan, Depeng akan mengekalkan jenama dan pasukannya beroperasi secara bebas, dan dia akan terus menjalankan syarikat itu.

Setelah selesainya pemerolehan, kedua-dua pihak akan melakukan kerjasama strategik yang mendalam dalam bidang pengangkutan ekspres, perkhidmatan rentas sempadan, pergudangan dan rantaian bekalan. Sumber sebelum ini mendedahkan bahawa kedua-dua pihak akan terus mengekalkan operasi jenama dan pasukan bebas setelah kerjasama, dan keseluruhan strategi dan arah perniagaan tidak akan berubah.

JD.com mempunyai pengalaman mendalam dalam logistik rantaian bekalan bersepadu dan mempunyai kelebihan yang besar dalam pengembangan dan penerapan teknologi yang berkaitan. Eksekutif syarikat berharap kelebihan ini akan membantu Debon Logistics berkembang lebih jauh selepas pengambilalihan. Bagi JD.com, pemerolehan ini akan membantu meningkatkan lagi rangkaian dan kemampuan logistiknya di pasaran domestik dan antarabangsa, dan memperkuat daya saing pasarannya.