JD Logistics mengedarkan 20,000 kenderaan tenaga baru di seluruh China

JD Logistics, bahagian perkapalan gergasi e-dagang China JD, mengumumkan pada 22 Januari bahawa sekitar 20,000 kenderaan tenaga baru telah dikerahkan di lebih dari 50 kota di seluruh negara, dan infrastruktur pengisian hijaunya dapat mengurangi sekitar 400,000 tan pelepasan karbon dioksida setiap tahun.

Pada masa ini, JD Logistics berturut-turut menggantikan semua kenderaan penghantaran yang dikendalikan sendiri di Beijing dengan kenderaan tenaga baru. Sebagai tambahan kepada penggunaan pengangkutan hijau secara besar-besaran, penerapan teknologi inovatif juga secara efektif meningkatkan kecekapan pengangkutan dan pengedaran dan mengurangkan penggunaan tenaga.

Syarikat ini menggunakan data besar untuk perancangan jalan optimum masa nyata untuk mengurangkan jumlah kenderaan dalam transit. Ia juga menjadualkan proses penerimaan dengan tepat untuk mengurangkan masa menunggu kenderaan.

Di Taman Perindustrian Pintar JD Logistics “Asia One”, kenderaan diarahkan untuk bergerak dengan tepat ke platform yang sesuai melalui algoritma. Pada masa yang sama, melalui panduan visual dan pengecaman kamera, pemandu dipandu untuk berhenti dengan tepat, dengan berkesan mengurangkan masa beratur kenderaan di luar taman dan masa menunggu di taman.

Di beberapa taman logistik pintar yang dikendalikan oleh JD Logistics, langkah-langkah seperti penjanaan tenaga fotovoltaik, penjanaan tenaga dan pengisian bersepadu, penyimpanan tenaga elektrik, dan pengumpulan air hujan secara beransur-ansur menjadi cara penting untuk mengurangkan penggunaan tenaga penyimpanan.

Lihat juga:China JD.com dan Shopify bergabung untuk melayani peniaga rentas sempadan

JD Logistics juga mempromosikan perumusan, aplikasi dan promosi standard pembungkusan dengan memulakan penubuhan China E-commerce Logistics Industry Packaging Standard Alliance.