JD.com untuk memecah kumpulan perniagaan Jingxi

Platform e-dagang China JD.com baru-baru ini memulakan pusingan baru penyesuaian struktur organisasi. Kumpulan perniagaan Jingxi di bawah JD Retail akan dipecah dalam bulan ini, dan barisan perniagaan asal diharapkan dapat disatukan ke dalam kumpulan perniagaan lain,36krMelaporkan pada hari Jumaat.

Secara khusus, Jingxi, Jingxitong, dan Jingxi Pinpin akan digabungkan ke dalam JD Retail. Sebelum penggabungan, Jingxi Business Group akan memberhentikan kakitangan.

Penyesuaian kumpulan perniagaan Jingxi akan dilakukan secara berkumpulan. Pada masa ini, penyesuaian perniagaan Jingxi Pinpin hanya mengekalkan perniagaan di Beijing dan Zhengzhou. Paling banyak, Jingxi Fighting merangkumi lebih dari 20 wilayah di seluruh negara. Skop perniagaannya juga telah dikontrak ke Beijing, Shandong, Henan, Hubei dan tempat-tempat lain pada bulan Mac tahun ini.

Menurut laporan, tujuan pengoptimalan bisnis ini adalah untuk meningkatkan keuntungan, dan masa depan setiap jabatan akan berkait rapat dengan keuntungan selama festival belanja 618. Satu sumber berkata, “Sebelum akhir bulan Jun, projek yang tidak menguntungkan atau rugi di JD Health, JD Industries, dan JD Retail yang telah jatuh ke tahap yang wajar mungkin dipotong.”

Laporan kewangan syarikat menunjukkan bahawa pada tahun 2021, kerugian operasi perniagaan baru JD mencapai 10.6 bilion yuan (AS $1.58 bilion), termasuk pengeluaran dan pengembangan JD, Jingxi, perniagaan luar negara dan inovasi teknologi.

Jingxi Pinpin di bawah Jingxi telah menarik banyak perhatian dalam dua tahun terakhir. Menurut sumber, perniagaan Jingxi Pinpin di Beijing dikekalkan kerana ia telah mencapai keuntungan di bandar. Walaupun perniagaannya di Zhengzhou mengalami kerugian, ia sedang menguji model pengedaran baru di bandar. Sama ada perniagaan antara kedua-dua tempat itu akan diteruskan pada masa akan datang bergantung kepada keuntungan dan kerugian.

Lihat juga:JDJingxi Pinpin dikhabarkan akan mengurangkan operasi perniagaan

Penubuhan Kumpulan Perniagaan Jingxi pada tahun 2020 menunjukkan penerokaan pelbagai aspek JD.com di bandar kecil dan pasar luar bandar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada bulan April 2017, pengasas JD.com Richard Liu mengumumkan di Weibo bahawa dalam lima tahun akan datang, JD.com akan membuka 1 juta kedai serbaneka di seluruh negara, separuh daripadanya di kawasan luar bandar. Tetapi setelah menetapkan matlamat ini, Jingxi tidak mendedahkan jumlah kedai yang telah diubah suai di kawasan luar bandar.