JD.com membuka dua kedai robot di Belanda

Raksasa e-dagang China JD.com telah membuka dua kedai runcit di Belanda yang menurut syarikat itu akan dilengkapi dengan robot untuk menyiapkan dan menghantar bungkusan,Berita Pengguna dan Saluran Perniagaan AmerikaMelaporkan pada hari Isnin. Dua “kedai robot”, yang disebut Ochama, terletak di Leiden dan Rotterdam, menandakan pertama kalinya JD.com memasuki pasaran Eropah sebagai kedai batu bata dan mortar.

JD.com mengatakan pembeli boleh menggunakan aplikasi Ochama untuk memesan produk, dari makanan hingga kecantikan dan barang-barang rumah. Kemudian mereka boleh pergi ke kedai di mana kenderaan automatik dan lengan robot akan memilih dan menyusun pesanan.

Apabila pembeli tiba di kedai, mereka dapat mengimbas kod bar menggunakan aplikasi mereka dan pesanan mereka akan dihantar kepada mereka melalui tali sawat. Pesanan juga boleh dihantar terus ke rumah.

Syarikat e-dagang China mengatakan ia merancang untuk membuka dua lagi kedai di Amsterdam dan Utrecht di Belanda.

Penganalisis mengatakan kemasukan JD.com ke Eropah menandakan permulaan cabaran yang berpotensi untuk Amazon. Raksasa e-dagang AS telah melancarkan kedai runcit tanpa juruwang sendiri yang disebut Amazon Go di AS dan Amazon Fresh di UK

Lihat juga:JD.com dan CMG bekerjasama dengan Spring Festival Gala

Pada masa ini, JD.com masih memperoleh sebahagian besar pendapatannya dari China, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia telah mengembangkan kehadirannya di luar negara. Syarikat ini mengendalikan laman web membeli-belah dalam talian untuk pelanggan antarabangsa yang disebut JoyBuy.com. Ia mempunyai usaha sama e-dagang di Thailand dan pemegang saham terbesar platform membeli-belah Vietnam Tiki.