JD.com melaporkan suku keempat yang mengagumkan, berkat pemulihan China yang kuat selepas wabak ini

Gergasi e-dagang China JD.com  Mengumumkan  Melaporkan pendapatan suku keempat yang lebih baik daripada yang dijangkakan pada hari Khamis, dengan pendapatan bersih meningkat 31.4 peratus dari tahun sebelumnya.  

Syarikat itu melaporkan bahawa pada suku semasa yang berakhir pada 31 Disember, & NBSP; Jumlah pendapatan meningkat kepada 224.3 bilion yuan (34.4 bilion dolar AS), melebihi jangkaan pasaran untuk jualannya  219.73  100 juta yuan ($33.74 bilion). Peruncit dalam talian menunjukkan prestasi yang kuat selepas tahun fiskal 2020, dengan pendapatan bersih tahunan sebanyak 745.8 bilion yuan ($114.3 bilion), meningkat 29.3% dari 2019 dan mengalahkan jangkaan Wall Street untuk  740.81  100 juta yuan ($113.87 bilion).

Pelanggan aktif tahunan JD.com meningkat 30.3 peratus kepada 471.9 juta pada akhir Disember, meningkat daripada 362 juta tahun sebelumnya, dalam apa yang dituntut oleh CFO Sandy Xu sebagai “pengembangan terbesar dalam sejarah kami”. “Kami terus melihat pertumbuhan pengguna yang menarik di bandar-bandar peringkat rendah, dan buat kali pertama pada suku keempat 2020, bandar-bandar peringkat rendah menyumbang lebih daripada 80% pengguna baru kami,” katanya semasa panggilan pendapatan.

Lihat juga:JD Logistics untuk memohon IPO Hong Kong bulan ini

Prestasi kewangan JD yang kuat sebahagiannya disebabkan oleh wabak COVID-19, yang memerlukan peraturan pengasingan fizikal yang mendorong membeli-belah dalam talian. Menurut  McKinseyPengguna China yang memilih untuk membeli sebahagian besar atau semua barang mereka secara dalam talian telah meningkat sebanyak 50% pada bulan September 2020. Firma perunding juga menjangkakan bahawa selepas wabak itu reda, 3% hingga 6% daripada bahagian pasaran yang diperoleh melalui saluran dalam talian dalam tempoh ini akan terbukti “melekat.”

Memandangkan ekonomi China pulih dengan kuat dari wabak pneumonia mahkota baru, momentum pertumbuhan pendapatan syarikat juga meningkat. “Permintaan pengguna yang terkumpul semasa sekatan pneumonia mahkota baru awal tahun lalu telah dilepaskan,” Xu Lei  Berkata.  

Berikutan laporan pendapatannya yang kukuh, harga saham JD.com yang disenaraikan A.S. naik lebih daripada 5.5% pada hari Khamis kepada $94.4 sesaham.

Ditubuhkan pada tahun 1998, JD.com mengambil barang dari pengeluar dan pengedar dan menyimpan inventori di gudangnya sendiri-model yang berbeza dengan saingannya Alibaba, yang marketplace adalah platform yang menghubungkan pembeli dan penjual. JD.com kemudian mengatur agar barang dihantar dengan cepat kepada pengguna melalui rangkaian logistik dalamannya, yang juga membantu syarikat menyokong perniagaannya semasa wabak ini. JD.com telah menjadi peruncit dalam talian kedua terbesar di China, mengarahkan bahagian pasaran e-dagang sebanyak 28.9% pada September 2020.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif JD.com Richard Liu berkata dalam siaran akhbar: “Pada suku ini, JD.com meneruskan transformasi strategiknya untuk menjadi syarikat teknologi dan perkhidmatan berasaskan rantaian bekalan dengan sumber pendapatan yang semakin pelbagai.” “Dengan momentum yang kuat menuju 2021 dan struktur organisasi kami yang dioptimumkan baru-baru ini, JD.com akan terus melabur dalam perniagaan yang inovatif dan berpotensi tinggi untuk mendorong pertumbuhan jangka panjang yang mampan”.

Dikatakan bahawa JD.com sedang membeli   Perundingan sebahagian atau semua ekuiti Guojin Securities, salah satu firma sekuriti terbesarReuters  Laporan. & nbsp perjanjian ini, bernilai sekurang-kurangnya $1.5 bilion; Berita itu pecah pada petang Jumaat, menyebabkan harga saham Guojin Securities melonjak 10% kepada had harian 14.19 yuan ($2.19).