JancsiTech menyelesaikan transaksi pembiayaan dengan Sequoia China

Pengilang peranti perubatanJancsiTech mengumumkan penutupan pusingan pembiayaan terbarunyaPusingan ini diketuai oleh Sequoia China Seed Fund.

JancsiTech ditubuhkan pada bulan September 2021, dan pasukan pengasasnya terdiri daripada pakar teknikal kanan. Pengasas Zhou Haotian sebelumnya bekerja di Alibaba Dharma College dan Ant Group, tetapi juga bekerja sebagai jurutera kecerdasan buatan kanan di GNS Healthcare, yang bertanggungjawab untuk penyelidikan dan pengembangan ubat dan pengembangan platform untuk menganalisis data percubaan.

CTO syarikat Zhou Guanqun telah terlibat dalam penyelidikan saintifik di Universiti Sains dan Teknologi China, Universiti Akademi Sains China, Universiti Stanford, dan Makmal Pemecut Nasional SLAC. Di samping itu, pasukan pengasas merangkumi pengasas komuniti kecerdasan buatan terkenal AICUG, serta pakar alat perubatan dari Philips.

Syarikat ini menyediakan perkhidmatan algoritma persepsi untuk peranti perubatan dengan keupayaan imej. Perkhidmatan ini membolehkan syarikat mengumpulkan data atau isyarat dari peranti itu sendiri, yang kemudian digabungkan dengan algoritma pengimejan visual dan algoritma pengecaman gambar. Perkhidmatan syarikat juga termasuk mengenal pasti dan menjejaki sasaran atau peristiwa yang disasarkan, melaksanakan fungsi seperti segmentasi imej, gabungan imej, dan pembinaan semula 3D.

Pengasas berharap syarikat mereka bukan sahaja dapat menyediakan sistem penentuan kedudukan dan navigasi yang tepat untuk peralatan perubatan radioaktif tradisional, tetapi juga mengoptimumkan rawatan pelbagai dimensi seperti pengurusan dos radioterapi dan kawalan penempatan pesakit untuk pesakit. Syarikat itu bertujuan untuk melakukan ini dengan menggabungkan pemantauan dos radiasi yang dikembangkan sendiri dan peralatan pengimejan 3D manusia. Di samping itu, syarikat menilai keberkesanan rawatan dalam masa nyata dan merujuk maklumat tersebut dengan pangkalan datanya sendiri untuk memberikan nasihat pintar untuk rancangan rawatan susulan.

Berdasarkan operasi sebenar projek ini, syarikat telah mencapai kesepakatan dengan pengeluar peralatan di Shenzhen untuk memajukan ujian klinikal dan kemajuan penyelidikan dan pengembangannya. Dari segi pengkomersialan, syarikat juga ingin memasarkan peralatan di hospital dengan pengeluar peralatan koperasi lain.

Lihat juga:Platform SaaS perubatan LinkedCare melengkapkan pusingan pembiayaan D +

Pada masa ini, terdapat kira-kira 3,000 pemecut radioterapi di China, dan ia meningkat pada kadar 300 setiap tahun. Pasaran berpotensi dalam sektor radioterapi domestik adalah sekitar 10 bilion yuan ($1.57 bilion). Pesaingnya termasuk visionRT, C-Rad dan BrainLab.