Intel akan bekerjasama dengan NIO ES8 untuk menguji teksi tanpa pemandu tahun depan

Mobileye, syarikat cip kereta memandu sendiri Intel, akan bekerjasama dengan Sixt, syarikat penyewaan kereta terbesar di Jerman, dan syarikat teknologi Moovit untuk memulakan ujian perkhidmatan teksi memandu sendiri di Munich, Jerman, pada tahun 2022. Tiga syarikat merancang untuk mempromosikan usaha sama itu kepada pengguna Eropah dalam beberapa tahun akan datangCailian PressPada hari Rabu.

Intel juga mengumumkan bahawa pengeluar kereta elektrik China, NIO akan menawarkan SUV elektrik ES8 sebagai model yang mengambil bahagian dalam program ini. Walau bagaimanapun, tidak ada syarikat yang memberikan perincian mengenai berapa lama rancangan ujian dapat bertahan.

Intel mengatakan bahawa kelajuan ujian kereta memandu sendiri akan setinggi 130 kilometer sejam, dan rancangan itu tidak dijangka memulakan operasi komersial sehingga ia diluluskan oleh pihak berkuasa pengawalseliaan.

Mobileye dan NIO ada kerjasama strategik jangka panjangSeawal tahun 2019, kedua-dua syarikat mencapai perjanjian kerjasama strategik untuk bersama-sama mengembangkan kenderaan autonomi Tahap 4. Dalam perjanjian perkongsian semasa ini, Mobileye akan membeli sejumlah besar kenderaan elektrik NIO untuk perkhidmatan perjalanannya.

Lebih khusus lagi, Mobileye akan menyediakan reka bentuk sistem pemanduan autonomi untuk NIO, yang akan bertanggungjawab untuk pembangunan, integrasi dan pengeluaran besar-besaran kenderaan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi pemanduan tanpa pemandu secara beransur-ansur menjadi lebih banyak arus perdana, dan banyak syarikat gergasi teknologi telah memasuki bidang ini.

Intel pertama kali mengumumkan kemasukannya ke dalam industri kenderaan autonomi pada tahun 2019, setelah memperoleh Mobileye pada tahun yang sama.

Lihat juga:Pembuat kereta elektrik China Neo akan mula menghantar ES8 di Norway pada bulan September

Sebagai tambahan kepada dominasi syarikat dalam industri cip, Intel juga telah banyak melabur dalam Internet of Things, pengkomputeran awan dan kecerdasan buatan dalam beberapa tahun terakhir. Kembali pada tahun 2014, Intel memperkenalkan cip untuk perkakasan pintar, diikuti oleh cip khusus yang direka untuk kecerdasan buatan, Xeon Phi, pada tahun-tahun berikutnya.

Yang Xu, naib presiden korporat dan presiden Intel China, meramalkan bahawa “pada tahun 2030, 120 juta kenderaan di seluruh dunia akan menggunakan teknologi pemanduan autonomi, dan pada tahun 2035, seperempat kenderaan di dunia akan menggunakan teknologi tanpa pemandu.”