Industri permainan China menghadapi risiko pemberhentian besar-besaran

Eksport Media CinaBiro Modal Bintang MerahLaporan muncul pada hari Selasa bahawa pembangun permainan berprofil tinggi, termasuk NetEase, Lilith Games dan IGG, telah mengurangkan pengembangan projek permainan dalaman mereka atau memberhentikan pekerja.

Menurut sumber Lilith Games, syarikat itu memotong projek permainan 2D syarikat yang disebut Eden, yang pekerjanya telah dipindahkan ke jabatan lain. “Eden” masih dalam peringkat penyelidikan dan pembangunan dan belum dilancarkan secara rasmi. Sumber itu menyebut bahawa alasan penutupan itu mungkin disebabkan oleh kelewatan dalam mengeluarkan nombor pendaftaran permainan.

Banyak pembangun permainan, termasuk X.D. Network, Kuaishou, Station B, Tencent, dan NetEase, telah menyaksikan penurunan harga saham yang besar. Menurut Cleaning News, insiden itu mungkin ada kaitan dengan khabar angin bahawa tiada nombor pendaftaran permainan baharu akan dikeluarkan pada 2022Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan KebangsaanTelah menyatakan bahawa permohonan nombor pendaftaran permainan masih diterima seperti biasa.

Seorang pekerja dari NetEase Games mengatakan bahawa pada awal Ogos 2021, setelah laporan mengenai pengetatan nombor pendaftaran permainan, beberapa projek di Hangzhou dan Guangzhou telah ditangguhkan. Sebilangan besar pekerja telah dipindahkan ke pasukan lain, dan sebilangan kecil memilih untuk meninggalkan syarikat. “Syarikat menilai projek-projek ini secara keseluruhan dan memilih untuk menghentikan kerugian mereka lebih awal,” kata sumber itu.

Pekerja dalaman IgG juga mengesahkan pemberhentian tersebut: “Jabatan di Shanghai dan Fuzhou memotong beberapa pekerjaan, tetapi projek di luar negara tidak terjejas”, kata pekerja itu. “Pemberhentian adalah perkara biasa dalam lingkaran permainan semasa.”

Selanjutnya, orang dalam NetEase, Lilith Games, dan IGG semuanya menyatakan bahawa perniagaan luar negara akan menjadi arah pengembangan utama syarikat permainan domestik di masa depan. Menurut data yang dikeluarkan oleh Sensor Tower, sejumlah 34 pengeluar China berada dalam senarai 100 penerbit permainan mudah alih global teratas pada bulan Januari, dengan jumlah pendapatan sekitar AS $2.1 bilion, menyumbang 35.6% dari pendapatan penerbit permainan mudah alih global.

Lihat juga:Menara Sensor: 34 syarikat China antara 100 penerbit permainan mudah alih teratas