IM Motors yang disokong oleh Alibaba melengkapkan pusingan pertama pembiayaan

Jenama kereta elektrik China IM Motors dilancarkan pada 1 OgosMenandatangani perjanjian pembiayaan ekuiti pusingan, menjadikan penilaian keseluruhan syarikat hampir 30 bilion yuan ($4.4 bilion).

Pembiayaan ini diketuai oleh Bank of Communications Asset Management, platform pelaburan ekuiti di bawah Bank of Communications Group, dan SAIC terus membuat pelaburan tambahan. Pada masa yang sama, sejumlah institusi pelaburan seperti ICBC Investment, National Green Development Fund, Zhiyou Venture Capital, Shanghai Comprehensive Reform Fund of BUMN, dan CITIC Securities diperkenalkan.

Ditubuhkan pada akhir tahun 2020, IM Motors adalah jenama kenderaan elektrik kelas atas yang diciptakan bersama oleh SAIC, Zhangjiang Hi-Tech dan Alibaba Group. Dari segi ekuiti, SAIC menyumbang 54%, Zhangjiang Hi-Tech menyumbang 18%, dan Alibaba menyumbang 18%.

Pada bulan Jun tahun ini, model pertama IM Motors, IM L7, dilancarkan secara rasmi. Kedua-dua model, L7 Pro dan L7 Dynamic, masing-masing berharga 408,800 yuan ($64,143) dan 368,800 yuan ($57,866).

Liu Tao, co-CEO IM Motors, mengatakan bahawa permintaan pasaran untuk segmen 400,000 yuan dan pertumbuhan penggunanya sangat besar. IM Motors secara langsung menanda aras jenama mewah tradisional seperti Mercedes-Benz, BMW, dan Audi dalam bidang ini. Data terbaru menunjukkan bahawa sejak penghantaran bermula pada 18 Jun, L7 IM telah menghantar sejumlah 1051 unit, dan jumlah tersebut dijangka terus meningkat pada bulan Ogos.

Lihat juga:IM Motors yang disokong oleh Alibaba melancarkan model L7 baru

IM Motors mendedahkan bahawa ia merancang untuk dilancarkan pada separuh kedua 2022 dan mula menyampaikan versi SUV L7-IM LS7. Pada tahun 2023, EV Maker juga akan melancarkan dua model kelas B pintar elektrik tulen mewah untuk memasuki segmen pasaran mewah arus perdana. Sebagai tindak balas kepada trend baru penggunaan kelas atas di mana pengguna semakin memperhatikan seni dan gaya, ia juga merancang untuk menghasilkan model AIRO secara besar-besaran yang dirancang dengan kerjasama studio reka bentuk terkenal Heatherwick Studio pada tahun 2024.

IM LS7 (sumber gambar: IM Motors)