IDC iktiraf 4Paradigm sebagai peneraju pasaran platform pembelajaran mesin

Syarikat analisis pasaran antarabangsa IDCLaporan bahagian pasaran kecerdasan buatan untuk separuh pertama 2021 baru-baru ini dikeluarkan. Dalam kategori pembelajaran mesin, 4Paradigm, syarikat permulaan AI China, memperoleh bahagian pasaran terbesar untuk tahun keempat berturut-turut.

IDC mengatakan bahawa pasaran platform pembelajaran mesin masih mengekalkan pertumbuhan pesat pada separuh pertama 2021, dengan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 101.8%. Walaupun pengeluar baru terus bergabung, kelebihan utama 4Paradigm dalam bidang ini terus berkembang.

Penggerak pertumbuhan pasaran terletak pada pembinaan platform AI perantaraan oleh pelanggan kerajaan dan perusahaan tradisional, dan pelaburan berterusan pengeluar dalam teknologi seperti AutoML, yang dapat menurunkan ambang pembelajaran mesin. IDC meramalkan bahawa dalam tiga hingga lima tahun ke depan, teknologi baru yang diwakili oleh pembuatan keputusan pintar dan AutoML akan mempercepat penerokaan lebih banyak potensi di pasaran AI dan membantu membawa dunia yang lebih pintar.

Di samping itu, IDC juga menganalisis pasaran AI China dengan teliti pada separuh pertama 2021, sambil menambah bahawa saiz pasaran keseluruhan mencapai AS $2.18 bilion, kadar pertumbuhan 42.2% berbanding dengan tempoh yang sama tahun lepas. Transformasi digital industri dan pertumbuhan teknologi utama yang berterusan adalah faktor utama untuk perkembangan pesat pasaran AI.

Lihat juga:AI Unicorn 4Paradigm merancang untuk disenaraikan di Hong Kong

Lu Yanxia, ​​timbalan pengarah penyelidikan IDC China Emerging Technology Research, mengatakan: “Ekologi industri kecerdasan buatan menjadi lebih makmur seperti yang seharusnya. Peserta industri memperdalam aplikasi AI untuk mencari lebih banyak kejayaan. Kemajuan teknologi, gabungan teknologi dan senario aplikasi akan memupuk lebih banyak Aplikasi inovatif.”