Huya memperoleh hak eksklusif untuk acara “League of Legends” China dengan harga AS $310 juta

Menurut dokumen yang difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S., platform siaran langsung China Huya mendedahkan bahawa ia telah menandatangani perjanjian hak cipta media $310 juta dengan pengendali League of Legends China TJ Sports.

Perkongsian lima tahun itu memberikan hak siaran eksklusif Huya di China, hak video atas permintaan dan hak pengedaran kepada League of Legends Professional League (LPL), League of Legends Development League (LDL) dan LPL All-Star Events.

“Pada 27 April 2021, Guangzhou Huya dan Tengjing Sports Culture Development (Shanghai) Co., Ltd. menandatangani” Perjanjian Lesen Penyiaran Acara League of Legends “. Berdasarkan ini, kami membeli 2021 dengan jumlah pertimbangan RMB 2.013 bilion (AS $310 juta). Lesen eksklusif untuk e-sukan antara 2025 dan 2025,” ditunjukkan dalam Borang 20-F Huya.

Di bawah perjanjian itu, Huya juga dibenarkan menghasilkan video promosi dan kandungan teks, seperti sumber League of Legends berdasarkan lesen TJ Sports, permainan rusuhan Told  Pemerhati e-sukanNegara yang pertama kali melaporkan perjanjian itu.

Perlu diperhatikan bahawa syarikat gergasi teknologi Tencent juga merupakan penerbit permainan terkemuka di dunia, memegang 37% saham Huya yang tersenarai di NYSE, sementara TJ Sports adalah usaha sama antara Tencent dan Riot Games, yang memfokuskan pada operasi dan pengurusan LPL.

Menurut “E-Sports Observer”, Ogos lalu, platform video dalam talian China B Station dan Riot Games menandatangani perjanjian hak cipta media selama tiga tahun untuk semua acara antarabangsa” League of Legends”.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Huya adalah unit perniagaan platform siaran langsung Joyy. Ia dilupuskan sepenuhnya pada tahun 2018 dan telah berkembang menjadi salah satu platform streaming permainan paling popular di China.

Pendapatan bersih syarikat yang berpangkalan di Guangzhou meningkat 21 peratus menjadi 3 bilion yuan ($458 juta) dan keuntungan bersih meningkat 59 peratus menjadi 253 juta yuan ($39 juta) pada suku terakhir 2020, menurut laporan kewangan yang dikeluarkan pada bulan Mac. Jumlah pengguna aktif bulanan platform pada suku tersebut mencapai 179 juta.

Pada bulan Ogos tahun lepas, Tencent melancarkan penggabungan Huya dengan Douyu, satu lagi platform siaran langsung Cina yang disenaraikan di Nasdaq. Gergasi teknologi itu berharap dapat menguasai pasaran domestik dan pasaran e-sukan.

Lihat juga:Penggabungan Huya dan Douyu diteliti kerana masalah antimonopoli

Selepas urus niaga, Tencent akan memegang 51% saham Huya dan 70.4% hak mengundi. Tencent juga merupakan pemegang saham terbesar Douyu yang didagangkan oleh Nasdaq, dengan 38% saham dan hak mengundi.

Menurut laporan awal oleh Bloomberg, perjanjian itu masih dalam kajian semula oleh pengawal selia dan akan mewujudkan gergasi media streaming dengan jumlah lebih daripada 300 juta pengguna dan jumlah nilai pasaran $10 bilion.

Pada masa yang sama, industri e-sukan China dijangka terus berkembang. Data dari firma penyelidikan pasaran Frost & Sullivan menunjukkan bahawa menjelang 2022, jumlah pemain dalam industri e-sukan A.S. boleh mencapai 537 juta, yang seterusnya akan memberi manfaat kepada pasaran streaming permainan video.