Huolala, platform logistik dalaman, didenda 400,000 yuan

Menurut Tianyan Check, laman data perniagaan China, Shenzhen Yishihuolala Technology Co., Ltd., pengendali platform logistik intracityHorara, didenda 400,000 yuan($63,346) dikeluarkan pada hari Khamis oleh Biro Futian, Pentadbiran Pengawasan Pasar Perbandaran Shenzhen. Hukuman itu berlaku kerana firma itu tidak meminta pendapat umum mengenai perubahan pada perjanjian perkhidmatan dan peraturan transaksi sesuai dengan undang-undang.

Juga pada hari Khamis, media ChinaDzwww.comDimaklumkan oleh Suruhanjaya Pengangkutan Perbandaran Shanghai bahawa pasukan penguatkuasaan undang-undangnya telah melakukan wawancara dengan tiga platform perkhidmatan pengangkutan, termasuk Didi Freight, Guogeshi, dan Huolala, bahagian pengangkutan Didi Chuxing. Semua platform dengan jelas diminta untuk melakukan tinjauan menyeluruh terhadap kenderaan berdaftar mereka yang beroperasi di Shanghai untuk memastikan keaslian maklumat kenderaan dan personel, melarang kenderaan dan personel yang tidak memenuhi syarat mengakses platform, dan merumuskan rancangan untuk membuang kenderaan yang tidak patuh. Kegagalan untuk membuat pembetulan dalam had masa dan pelanggaran serius akan dikenakan denda hingga 500,000 yuan.

Pada bulan Januari, Kementerian Pengangkutan negara itu mengatur pertemuan dengan empat syarikat logistik digital, termasuk Horara. Telah ditunjukkan bahawa beberapa pemandu trak baru-baru ini melaporkan bahawa platform tersebut sewenang-wenangnya mengubah peraturan harga, menaikkan yuran keahlian, mendorong persaingan harga rendah yang ganas, dan melakukan pengangkutan berlebihan dan haram. Tingkah laku ini disyaki melanggar hak dan kepentingan pengamal yang sah, menimbulkan rasa tidak puas hati dan kebimbangan sosial yang lebih luas di kalangan pemandu trak.

Lihat juga:Respons Huo La La: Tidak ada jadual waktu tertentu untuk rancangan penyenaraian

Dalam wawancara baru-baru ini dengan jabatan yang berkaitan, syarikat-syarikat ini diminta untuk menghadapi masalah mereka sendiri, dengan sungguh-sungguh memenuhi tanggungjawab utama mereka, dan segera membuat pembetulan.

Data menunjukkan bahawa pada bulan Mac 2021, Huola beroperasi di 363 bandar di daratan China, dengan rata-rata 580,000 pemandu aktif bulanan dan 7.6 juta pengguna aktif bulanan.