Huawei tidak akan pernah menjual perniagaan telefon pintar: Pengasas Ren Zhengfei

Pada 9 Februari, Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Ren Zhengfei menjawab beberapa soalan panas mengenai Huawei, termasuk sama ada untuk menjual perniagaan terminal, dalam temu bual dengan pemberita di Taiyuan, Shanxi Province.

Huawei baru-baru ini melaporkan bahawa ia merancang untuk menjual perniagaan terminal, termasuk telefon bimbit, sebagai tindak balas kepada krisis cip. Pada bulan November tahun lepas, Huawei menjual sub-jenama telefon pintar yang dianggarkan Honory kepada lebih daripada 30 ejen, peniaga dan entiti yang disokong oleh kerajaan sebagai tindak balas kepada “tekanan besar” yang dihadapinya.

Dan menghadapi kekurangan cip, hasil jualan telefon bimbit Huawei menghadapi penurunan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Dalam temu bual, Ren Zhengfei berkata bahawa Huawei tidak akan menjual perniagaan terminal lagi. Ren juga mengatakan bahawa Huawei dapat bertahan dalam keadaan ini kerana pendapatan dari perniagaan lain dapat mengimbangi penurunan dalam bahagian telefon bimbit.

Ren Zhengfei juga menegaskan bahawa terminal itu tidak semestinya difahami sebagai telefon pintar, tetapi termasuk sebarang produk yang menghubungkan orang dan benda.

Beliau mendedahkan bahawa hasil jualan dan keuntungan Huawei telah mencapai pertumbuhan positif tahun ini. “Saya mempunyai keyakinan yang lebih besar terhadap kelangsungan Huawei kerana kami telah menghasilkan lebih banyak penyelesaian dan cara untuk mengatasi kesulitan,” kata Ren.

Ren Zhengfei percaya bahawa disebabkan ketegangan semasa antara China dan Amerika Syarikat, “sangat sukar” bagi Amerika Syarikat untuk mengeluarkan Huawei dari senarai hitam. Hubungan. Tetapi dia menyebut bahawa ini tidak akan menjadi masalah bagi Huawei untuk dipertimbangkan.

Ren Zhengfei tidak begitu pesimis mengenai kekurangan cip. “Dunia akhirnya akan memasuki era kelebihan cip. Walau apa pun, Huawei tidak akan meninggalkan cita-cita globalisasi. Tidak kira apa sekatan dan sekatan, Huawei akan mematuhi globalisasi.” Ren berkata.

Lihat juga:Huawei menafikan rancangan untuk menjual perniagaan telefon bimbit

Ren Zhengfei juga menyebut bahawa Huawei bersedia memindahkan semua teknologi 5G ke Amerika Syarikat. Ren Zhengfei berkata: “Bukan sahaja kita boleh memberi kuasa kepada Amerika Syarikat untuk menghasilkan dengan teknologi ini, termasuk program sumber, kod sumber, semua rahsia reka bentuk perkakasan, pengetahuan, tetapi jika mereka memerlukannya, kita juga boleh memindahkan teknologi reka bentuk cip yang berkaitan.” “Saya membuat pernyataan yang tulus, tetapi setakat ini tidak ada syarikat Amerika yang berunding dengan kami”.

Beliau menegaskan bahawa Huawei tidak akan membuat pelarasan struktur utama kepada kakitangan dan perniagaan, dan akan membantah khabar angin mengenai pemergian pengerusi berputar Huawei Xu Zhijun. Walau bagaimanapun, Ren menyebut bahawa mungkin terdapat perubahan dalam urutan operasi dan sebilangan kecil penyesuaian kakitangan.