Huawei Shanghai Audio Lab dilancarkan

Pada 19 Ogos lalu, Pengarah Eksekutif Huawei dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Consumer BG, Richard Yu mendedahkan menerusi media sosial peribadinya bahawa Huawei menubuhkan makmal audio di Shanghai, yang terbesar seumpamanya di syarikat itu setakat ini. Secara rasmi, banyak inovasi yang digunakan dalam produk seperti FreeBuds Pro 2 dan HUAWEI SOUND dalam AITO M5 dan M7 berasal dari makmal ini.

Ini juga pertama kalinya Huawei membuka Shanghai Audio Lab ke media, seluas lebih dari 2.000 meter persegi. Liu Dongfang, presiden barisan produk aksesori audio dan pintar BG pengguna syarikat, menjelaskan penyelesaian audio pautan penuh syarikat dari perkakasan, perisian hingga penghantaran definisi tinggi tanpa wayar pada sidang media.

(Sumber gambar: Huawei)

Makmal ini dilengkapi dengan sistem penilaian objektif untuk pengurangan hingar aktif fon kepala dan sistem penilaian objektif untuk kualiti bunyi fon kepala. Dan mempunyai makmal simulasi persekitaran medan bunyi pelbagai tempat kejadian, berubah-ubah. Ini digunakan terutamanya untuk menyesuaikan dan menguji kesan main balik muzik telefon pintar, PC, skrin besar, audio, teater rumah dan produk lain dalam pelbagai persekitaran. Ia juga boleh digunakan untuk menyesuaikan kualiti bunyi fon kepala yang diterima.

Pada masa ini, syarikat ini mempunyai pasukan lebih daripada 500 jurutera akustik di seluruh dunia, yang diedarkan di 7 pusat R&D global, termasuk institut penyelidikan di Tokyo, Munich dan Tampere, Finland.

Lihat juga:Huawei melancarkan produk yang dilengkapi dengan HarmonyOS 3 baru

Yu mengatakan bahawa ciri pengurangan kebisingan dinamik pintar dan panggilan senyap FreeBuds Pro 2 diteliti di sini, mewujudkan kualiti suara bass yang mendalam dan terperinci. Keseluruhan fon kepala diuji lebih daripada 3,500 kali. Fungsi pengurangan kebisingan dinamik pintar dapat dengan cepat mengenal pasti jenis kebisingan di persekitaran dan secara automatik beralih ke mod pengurangan kebisingan yang sesuai dengan pengguna.

(Sumber gambar: Huawei)

FreeBuds Pro 2 menawarkan pengurangan kebisingan tiga darjah yang merangkumi kedalaman, kelembutan dan keseimbangan. Pengurangan bunyi mendalam sesuai untuk perjalanan kereta bawah tanah atau kapal terbang. Fon kepala secara automatik akan memperdalam kesan pengurangan bunyi dan mengurangkan bunyi frekuensi rendah. Sementara itu, mod pencahayaan menyokong persekitaran yang tenang seperti di perpustakaan dan pejabat. Fon kepala akan membantu pengguna menghilangkan bunyi mesin seperti penghawa dingin dan komputer. Mod keseimbangan sesuai untuk tidur di tempat yang bising atau kafe, di mana fon kepala berkesan dapat mengurangkan gangguan bunyi latar belakang.