Huawei mengeluarkan paten untuk pembayaran kenderaan yang mudah

Huawei sebelumnya menjelaskan bahawa ia tidak akan membina kereta sendiri, tetapi masih terlibat dalam bidang kenderaan tenaga baru dan telah mengembangkan sejumlah paten teknologi automotif. Menurut pengenalan platform maklumat perniagaan China Qichacha,Kaedah pembayaran kenderaan dan paten peralatan berasaskan V2X HuaweiDiterbitkan pada 16 Ogos, akaun rasmi adalah “cn114912913a” Paten ini dapat memudahkan pembayaran kenderaan.

Huawei sebelumnya telah memohon sejumlah paten yang berkaitan dengan kereta, termasuk kunci Bluetooth yang secara automatik dapat membuka kunci pintu, kaedah pengesanan kebarangkalian perlanggaran kenderaan, kaedah pengenalan objek yang menarik bagi pengguna, cerucuk pengecasan kuasa rata-rata tinggi, dan kotak hitam kereta memandu pintar, yang dapat mengelakkan isyarat medan magnet di tempat letak kenderaan bersebelahan Pengisian tanpa wayar yang terganggu, panggilan kecemasan automatik kenderaan, dll.

Dari perspektif teknikal, paten Huawei dalam bidang kenderaan terutama berkaitan dengan pemanduan pintar, kawalan elektronik dan kawalan keadaan pemanduan.

Lihat juga:Huawei mendapat paten baru untuk kereta pintar

Di China, jumlah permohonan paten Huawei terus meningkat, melebihi 10,000 pada tahun 2020 dan hampir 12,000 pada tahun 2021. Pada masa yang sama, menurut data yang dikeluarkan oleh Pejabat Paten Eropah, Huawei adalah pemohon terbesar untuk permohonan paten Eropah pada tahun 2019 dan 2021. Eropah adalah salah satu pasaran luar negara terbesar Huawei. Syarikat yang beribu pejabat di Shenzhen telah menubuhkan 20 institusi penyelidikan di Eropah, yang terletak di Jerman, Perancis, United Kingdom, Sweden, Belgia, Poland dan negara-negara lain. Jumlah permohonan paten yang dihasilkan oleh pasukan R&D Eropah Huawei meningkat dari tahun ke tahun.