Huawei Mendapat Lesen Pembayaran Mudah Alih Penting Dengan Membeli Sharelink

Huawei memperoleh lesen pembayaran mudah alih setelah memperoleh kawalan penuh syarikat pembayaran digital berlesen Sharelink Network Co., menunjukkan bahawa syarikat telekomunikasi China itu mahukan bahagian industri yang dikuasai oleh Alipay dan WeChat Pay.

Menurut maklumat yang dikumpulkan oleh Tianyancha, sebuah laman web pertanyaan data korporat China, Huawei baru-baru ini memperoleh semua saham Sharelink yang berpangkalan di Shenzhen dari syarikat induknya, Shanghai VRTime, China Securities JournalDilaporMelalui transaksi ini, Huawei telah menubuhkan kelayakannya sebagai penyedia perkhidmatan pembayaran mudah alih.

Huawei telah mengawasi pasaran pembayaran mudah alih selama bertahun-tahun. South China Morning Post melaporkan bahawa pada bulan Ogos 2016, Huawei bekerjasama dengan UnionPay, penyedia perkhidmatan penjelasan kad bank terbesar di China, untuk melancarkan Huawei Pay. Huawei Pay menggunakan biometrik dan teknologi komunikasi jarak dekat untuk membolehkan pengguna menyelesaikan transaksi dari peranti Huawei yang berdekatan dengan terminal tempat penjualan, bukan kad bankDilapor.

Pada bulan Oktober tahun yang sama, Su Jie, mantan presiden perkhidmatan awan HuaweiMenekankanSyarikat itu tidak akan memohon lesen pembayaran pihak ketiga. “[HUAWEI CLOUD Services] akan meningkatkan kesedaran sempadannya dan fokus pada perkara-perkara yang sangat disukainya,” kata Su pada sidang akhbar.

Pada masa yang sama, pangkalan besar Huawei sebanyak 200 juta pengguna memberikan kelebihan besar dalam pasaran pembayaran mudah alih.

Selain Huawei, pembuat telefon pintar Xiaomi, platform e-dagang Pinduoduo dan pemilik TikTok ByteDance juga memperoleh lesen pembayaran pihak ketiga mereka melalui pemerolehan. Gergasi Internet dan e-dagang Cina lain yang telah memperoleh lesen pembayaran pihak ketiga termasuk Baidu, JD.com, Suning, Meituan, Sina, NetEase dan Vipshop. Namun, mereka berjuang untuk bersaing dengan Ant Group Alipay dan Tencent‘s WeChat Pay, kerana kedua-dua platform pembayaran mempunyai lebih banyak pemprosesan daripada80%Urus niaga pembayaran mudah alih.

Keuntungan syarikat dari perniagaan pembayaran mudah alih adalah besar. Syarikat boleh membuat wang dari transaksi, mengenakan bayaran kepada syarikat lain untuk menggunakan perkhidmatan pembayaran mereka, dan mengumpul data pembayaran untuk segala-galanya dari pengiklanan ke pengoptimuman produk. Berdasarkan dataStatistikPada tahun 2019, jumlah transaksi pembayaran mudah alih China mencapai 347 trilion yuan.

Lihat juga:Mengapa China menonjol dalam pembayaran mudah alih?

Pada bulan Oktober, Huawei melancarkan telefon pintar siri Mate 40 untuk menyediakan dompet perkakasan untuk yuan digital.

Kemasukan Huawei ke dalam pasaran pembayaran mudah alih datang apabila kerajaan China mengetatkan kawalannya terhadap industri Internet China yang pesat berkembang. Pada bulan November tahun lepas, kerajaan China tiba-tiba mengarahkan penggantungan IPO Ant Group, yang merancang untuk menaikkan lebih daripada $37 bilion dan akan menjadi salah satu IPO terbesar dalam sejarah.