Huawei menafikan khabar angin kenderaan elektrik dan akan membantu pengeluar menukar kereta

Pembuat telefon pintar China Huawei menafikan bahawa syarikat itu merancang untuk merekabentuk kereta elektrik asli atau membuat kereta jenama sendiri, dan menolak laporan Reuters yang memetik beberapa orang yang mendakwa mengetahui perkara itu.

Menurut Reuters, yang terjejas oleh sekatan A.S., Huawei, pembuat peralatan telekomunikasi terbesar di dunia, cuba mengubah dari elektronik pengguna.

Jurucakap Huawei menafikan rancangan itu sebagai tindak balas kepada Pandaily.

“Arah penyelesaian kereta pintar Huawei tetap sama. Huawei tidak membuat kereta. Matlamat kami adalah untuk memberi tumpuan kepada ICT (teknologi maklumat dan komunikasi) dan menyediakan komponen tambahan untuk kereta pintar untuk membantu OEM automotif (pengeluar peralatan asal) membuat kereta yang lebih baik,” kata jurucakap itu.

Menurut sumber yang dipetik oleh laporan Reuters, gergasi teknologi China sedang berunding dengan Changan Automobile milik negara dan pembuat kereta lain untuk menggunakan kilang pembuatannya untuk menghasilkan kenderaan elektrik Huawei asal. Laporan itu juga membayangkan bahawa syarikat itu berhasrat melancarkan beberapa model baru pada tahun ini.

Huawei sudah bekerjasama dengan Changan dan pembekal bateri kenderaan elektrik CATL untuk membangunkan kenderaan elektrik mewah. Model pertama, dilaporkan sebagai SUV elektrik tulen bersaiz sederhana, dijangka debut tahun ini.

Dilaporkan bahawa syarikat itu juga sedang berunding dengan Syarikat Teknologi Tenaga Baru Lanyuan BAIC Group sebagai pengeluar berpotensi kenderaan elektriknya. Syarikat itu juga menambah bahawa syarikat itu telah mula merancang model dan mendekati pembekal.

Huawei memperoleh sekurang-kurangnya empat paten yang berkaitan dengan EV minggu lalu, termasuk kaedah pengecasan EV-to-EV yang membolehkan pengguna kereta berkongsi kapasiti bateri dan teknologi seperti IoV (Internet Kenderaan) komunikasi yang selamat, menurut dokumen rasmi.

Pada tahun 2019, Huawei dimasukkan ke dalam senarai entiti kerajaan A.S., melarang syarikat A.S. daripada mengeksport teknologi kepada pelbagai entiti China. Langkah itu memotong hubungan Huawei dengan sistem operasi Android Google dan mengancam bekalan perkakasannya, termasuk chipset utama.

Lihat juga:Dengan beberapa siri kerjasama antara gergasi teknologi dan pembuat kereta, persaingan untuk menguasai industri kereta elektrik China semakin sengit

Pada bulan November 2020, syarikat itu menjual sub-jenama telefon pintar anggarannya, Honor, kepada konsortium lebih daripada 30 ejen, pengedar dan entiti yang disokong oleh kerajaan, dengan mendakwa bahawa ia berada di bawah “tekanan besar” untuk melakukannya.

Pada bulan Januari tahun ini, Reuters melaporkan bahawa Huawei sedang dalam rundingan awal untuk menjual siri telefon pintar mewahnya, produk siri P dan Mate. Berita itu datang kemudianDisangkal oleh syarikatDanPengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Ren Zhengfei.

Memandangkan gergasi teknologi China dan pembuat kereta tradisional membina lebih banyak perkongsian, perlumbaan untuk menjadi pemimpin dalam kenderaan tenaga bersih di pasaran automotif terbesar di dunia sedang dijalankan.

Carian gergasi Baidu mengumumkan pada Januari tahun ini bahawa ia akan menubuhkan sebuah syarikat baru dengan Geely untuk menghasilkan kenderaan elektrik pintar. Pemasang iPhone Foxconn mengumumkan usaha sama dengan Geely dan sedang dalam perbincangan dengan Faraday Future permulaan mengenai kemungkinan pengeluaran kereta elektrik.

Pada bulan November tahun lepas, Alibaba mengumumkan penubuhan Zhiji Automobile, sebuah syarikat kenderaan elektrik yang bekerjasama dengan SAIC gergasi automotif Shanghai.

Laporan juga muncul bahawa pesaing Huawei XiaomiSaya memutuskan untuk membina sebuah keretaSyarikat itu menjawab bahawa walaupun ia memantau perkembangan industri dengan teliti, ia tidak melancarkan sebarang projek rasmi.

Kerajaan China berharap dapat melihat 30% kereta yang dijual di negara ini mempunyai keupayaan interkoneksi pintar menjelang 2025, dan telah menyediakan sokongan dasar yang luas untuk sektor EV, termasuk subsidi cukai, peraturan plat lesen yang lebih baik dan faedah pendaftaran.