Huawei memperincikan pengembangan perkhidmatan kewangan global di sidang kemuncak Singapura

Raksasa teknologi yang berpangkalan di Shenzhen, Huawei mengadakan persidangan kewangan pintar selama tiga hari di Singapura minggu ini, memberi peluang kepada syarikat itu untuk menunjukkan kemajuannya baru-baru ini di ruang tersebut.

Ditubuhkan pada tahun 1987 untuk memenuhi permintaan infrastruktur telekomunikasi China yang semakin meningkat, Huawei sejak itu berkembang menjadi beberapa bidang termasuk elektronik pengguna, semikonduktor, pengkomputeran awan dan kecerdasan buatan.

Perkhidmatan kewangan mewakili satu lagi bidang baru. “Pada masa ini, kami melayani lebih dari 2.000 pelanggan [korporat] di lebih dari 60 negara atau wilayah, termasuk 49 dari 100 bank teratas,” kata Jason Cao, Ketua Pegawai Eksekutif Kewangan Digital Huawei, pada meja bulat media pada hari Rabu.

Persidangan tahun ini-10THEdisi tahunan dan tema “Bersama Membentuk Kewangan yang Lebih Pintar dan Hijau”-juga yang pertama diadakan di luar China, fakta yang mewakili arah syarikat yang semakin global.

Berlatarbelakangkan ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, usaha Huawei sebelumnya untuk berkembang ke luar negara telah menyebabkan dilema berprofil tinggi. Syarikat itu dikenakan sekatan berat oleh pengawal selia A.S. selepas tuduhan bahawa syarikat itu mengelak sekatan perdagangan dengan Iran, menyebabkan berlarutanPerangMelibatkan Meng Wanzhou, anak perempuan ketua pegawai kewangan syarikat dan pengasas Huawei, Ren Zhengfei.

Kesan sekatan telah mencetuskan tempoh yang agak lamaPenukaranBagi pihaknya, Huawei telah beralih dari perniagaan telefon pintar yang pernah berkembang ke perniagaan perusahaan, pengkomputeran awan dan juga kereta.

BACA LEBIH LANJUT:Huawei menegaskan strategi globalisasi di Mobile World Congress 2022

Huawei juga memperluas produk kewangan pintarnya. Menjawab soalan Pandaily mengenai rancangan syarikat untuk memperluas perkhidmatan tersebut di peringkat antarabangsa, Jason Cao mengatakan Huawei memberi tumpuan kepada dua kumpulan.

“Jenis pelanggan pertama adalah bank tradisional. Mereka mengalami tekanan atau motivasi yang sangat besar untuk didigitalkan,” kata Cao. “Ini kerana tingkah laku pelanggan juga berubah”.

“Jenis pelanggan kedua adalah kawasan atau wilayah yang tidak mempunyai perkhidmatan kewangan yang popular, seperti Afrika,” kata eksekutif itu. Beliau menambah, pada masa akan datang, Huawei akan berusaha mengembangkan kehadirannya dalam sektor itu dengan tumpuan di Afrika dan Asia Pasifik.

Kemajuan yang ketara telah dibuat. Pada sidang kemuncak tahun lepas, Huawei mengumumkan yang baruPerkongsianBekerjasama dengan Temenos, sebuah syarikat perisian kewangan terkemuka di Switzerland, untuk “menyatukan kekuatan hosting, pelaksanaan dan integrasi awan Huawei yang luas dan kekuatan perisian perbankan terkemuka industri Temenos.”

Walaupun saiznya besar, Huawei tetap menjadi syarikat milik persendirian. Tahun lepas, iaPosPendapatan tahunan laporan awam awalnya jatuh, berjumlah 636.8 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 28.5%. Pada masa yang sama, keuntungan meningkat 75.9% tahun ke tahun kepada 113.7 yuan.